Verwarming of cv-ketel reparatie nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Cv-ketel reparatie

Geen warm water of verwarming meer in huis? Met een snelle cv-ketel reparatie voorkomt u dat u lang in de kou zit. Een verwarmingsinstallateur kijkt naar de oorzaak: een kapotte driewegklep, een lek expansievat of warmtewisselaar die het niet meer doet is zo vervangen. Bovendien stelt hij de cv-ketel na de reparatie direct opnieuw af en weet u zeker dat deze zuinig werkt!

Op deze pagina leest u meer over de veel voorkomende issues bij een cv-ketel en de reparatie die daarna wordt uitgevoerd. Ook vindt u handige prijsinformatie, zodat u weet wat u kan verwachten.

Cv-reparatie nodig? 24/7 cv-service!

Cv-ketel kapot? Schakel snel een ervaren cv-monteur in voor een reparatie aan de verwarming! Met de 24/7 spoedservice staat er dag en nacht een monteur voor u klaar, zodat u nooit lang in de kou hoeft te zitten. Voor het verhelpen van storingen of het repareren van defecten: twijfel niet en neem zo snel mogelijk contact op!

Onze offerteservice werkt met monteurs door het hele land dus er is altijd iemand beschikbaar om uw cv-storing te verhelpen.

cv-ketel reparatie

Wat kost een cv-ketel reparatie?

U betaalt voor een cv-ketel reparatie gemiddeld €30,- tot €40,- per uur. Naast dit standaard uurtarief heeft u ook te maken met eventuele materiaalkosten. Als het expansievat kapot is betaalt u bijvoorbeeld nog eens €30,- voor het expansievat en een nieuwe driewegklep kost u gemiddeld €45,-.

Wanneer u met spoed een cv reparatie wilt laten uitvoeren, betaalt u ook een spoedtoeslag. De voorrijkosten van de monteur liggen overdag rond de €40,-, maar ’s avonds en in de weekenden ligt het tarief rond de €80,-. Natuurlijk kan dit per vakman verschillen!

Cv-reparatie kosten 2024

Soort verwarming reparatie Gemiddelde kosten
Expansievat vervangen €30,- expansievat + uurloon
Geen warm water meer €30,- tot €40,- per uur
Kapotte driewegklep €45,- driewegklep + uurloon
Driewegmotor vervangen €60,- + uurloon
Uurloon cv-monteur €30,- tot €40,-
Voorrijkosten €45,- (overdag) €80,- (’s nachts en in de weekenden)

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die verschillen per verwarmingsmonteur.

Besparen op cv-ketel reparatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Cv-ketel kapot: wat is de oorzaak?

Merkt u dat uw verwarmingsketel defect is? Of voelt een radiator altijd koud aan? Een verwarmingsinstallateur spoort altijd eerst het exacte probleem op voordat hij kan repareren. Een defect aan de verwarming kan verschillende oorzaken hebben, waarover u hierna meer leest. Bent u benieuwd naar de oplossing of reparatie? Lees dan verder op deze pagina.

Wilt u direct een cv-installateur inschakelen voor een reparatie aan de centrale verwarming? Vergelijk dan gratis offertes!

Wat merkt u? Wat is het probleem? Hoe lost u het op?
De cv-ketel brandt niet meer en u heeft geen warmte meer De elektronische ontsteking is kapot De cv-monteur plaatst een nieuwe elektronische ontsteking
De cv-ketel kan de warmtevraag in huis niet meer regelen Kapotte branderautomaat Binnen de garantietermijn? Regel dan een nieuwe cv-ketel met de leverancier. Buiten de garantietermijn? Dan hangt het af van de leeftijd van de ketel. Branderautomaat vervangen óf nieuwe ketel plaatsen
Ventilator doet het niet meer en de cv-ketel stopt ermee. Geen warm water meer in huis en geen verwarming Sensoren doen het niet meer Cv-ketel sensoren vervangen
Druk in de cv-ketel loopt te hoog op en de ketel kan beginnen te lekken Kapot expansievat Expansievat vervangen
Er komt nog amper water uit de kraan en de verwarming blijft koud Pomp van de cv-ketel is kapot of zit verstopt Pomp goed schoonmaken of vervangen
De radiator wordt warm als u de warme kraan opendraait en andersom De driewegklep is kapot Nieuwe driewegklep installeren
Radiatoren blijven koud en u heeft ook geen warm water meer Kapotte warmtewisselaar Warmtewisselaar vervangen
U hoort borrelende geluiden in de radiatoren als u de verwarming aan heeft staan Er zit lucht in het systeem Radiatoren ontluchten
Cv-ketel geeft een belangrijk waarschuwingssignaal en er kunnen mogelijk levensgevaarlijke situaties ontstaan Ionisatiepen werkt niet meer goed Ionisatiepen vervangen
De cv-ketel maakt borrelende geluiden en er ontstaan drukproblemen De ontluchter werkt niet goed Ontluchter repareren of vervangen
De verwarming doet het niet en de cv-ketel maakt vreemde geluiden en branderige geuren De brander is kapot Brander repareren of vervangen

1. Kapotte elektronische ontsteking

Een elektronische ontsteking maakt de waakvlam in oudere ketels onnodig. Zodra u de temperatuur in huis omhoog zet (of de warmte kraan opendraait) maakt de elektronische ontsteking een klein vonkje, waardoor de verwarmingsketel begint te branden. Dit bespaart veel gaskosten!

Wanneer de elektronische ontsteking kapot is doet de cv-ketel het niet meer. U heeft geen warmte meer in huis en ook geen warm water. De oorzaak is vaak dat de twee ontstekers verbrand zijn of dat de spoel eronder het niet meer doet.

En nu?

De manier om dit op te lossen is het vervangen van de elektronische ontsteking. Dit is niet een verwarming reparatie die u eenvoudig zelf uitvoert. Schakel hier daarom direct een cv-monteur voor in!

2. Kapotte branderautomaat

De branderautomaat kunt u zien als het brein van de cv-ketel. Deze stuurt alles aan en bepaalt of de brander aan moet zodra u de thermostaat omhoog zet. Wanneer de branderautomaat, of een onderdeel hiervan, kapot is, houdt de cv-ketel er helemaal mee op.

Hoe lost u dit op?

De beste cv-ketel reparatie bij een kapotte branderautomaat, is dit onderdeel vervangen. Maar houd er rekening mee dat het hierbij om een duur onderdeel gaat, u bent sowieso een paar honderd euro kwijt. Valt de ketel nog in de garantietermijn dan kunt u een reparatie of een nieuwe ketel regelen via de fabrikant. Is dit niet het geval, dan moet u zich afvragen of het slimmer is om een verwarmingsketel reparatie uit te voeren of om de ketel helemaal te vervangen. Een monteur geeft u hierbij natuurlijk een gratis advies!

cv-ketel reparatie

3. Defecte sensoren

De sensoren in de cv-ketel zijn belangrijk voor de veiligheid. Deze meten de luchtkwaliteit. Op het moment dat er teveel rookgassen of zelfs koolstofmonoxide rondgaat, zet de sensor de hele centrale verwarming uit en geeft deze een storing aan.

Controleer bij een storing eventueel in het handboek hoe u dit oplost. Zijn de sensoren helemaal kapot, dan moeten deze zo snel mogelijk vervangen worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de verwarmingsketel zo veilig mogelijk werkt.

4. Expansievat is kapot

Het expansievat is een vat met een membraan die twee helften onderscheidt. Dit vat vangt de drukverschillen in de cv-ketel op. Dat is nodig, omdat het water uitzet en inkrimpt bij de temperatuurverschillen. Bij een kapot expansievat merkt u dat de druk in de ketel te hoog oploopt en dat het expansievat of de ketel zelf gaat lekken.

Een expansievat repareren is geen optie, u moet het drukvat laten vervangen. Een nieuw expansievat is gelukkig binnen een paar uur geplaatst en de materiaalkosten zijn slechts €30,-. Als de cv-ketel ook is gaan lekken dan moet de cv-monteur het lek opsporen en verhelpen!

5. Cv-ketel pomp is stuk

De cv-ketel pomp zorgt voor de circulatie van het water in het systeem. Wanneer u de warme kraan opendraait dan verwarmt de ketel dit en daarna pompt de cv-pomp dit warme water rond.

Maar wat als de pomp kapot is?

Dan wordt het water niet langer door het systeem gepompt. Het gevolg is dat de verwarming niet meer warm wordt en er nauwelijks nog water uit de kraan komt. Het lijkt alsof de druk te laag is, maar de ketel geeft geen lage druk aan.

Het repareren van de cv-ketel wordt gedaan door de pomp te vervangen. In sommige gevallen is de pomp niet defect, maar zit hij verstopt. In dat geval is een goede schoonmaakbeurt voldoende om het systeem weer werkend te krijgen. Besteed dit altijd uit aan een monteur, zodat u zeker weet dat de centrale verwarming veilig werkt.

6. Kapotte driewegklep

Het warm water in de cv-ketel wordt door de warmtewisselaar standaard doorgestuurd naar de radiatoren. Op het moment dat u de warmte kraan ergens in huis opendraait, zorgt de driewegklep ervoor dat het warme water naar de kraan wordt gestuurd. Wanneer de driewegklep niet werkt, kunt u wachten tot u een ons weegt, maar wordt het water in de kraan niet warm. Opvallend is dat de radiatoren wel werken, of juist andersom!

Ook voor de driewegklep geldt dat vervangen van het kapotte onderdeel de beste manier is om de reparatie van de verwarming uit te voeren. Een cv-monteur haalt de cv-ketel open en vervangt de driewegklep: dit kost ongeveer €45,- aan materiaalkosten.

cv reparatie

7. Defecte warmtewisselaar

De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het warme water in het systeem naar de radiatoren gaat. Wanneer deze niet goed werkt worden uw radiatoren niet meer warm en blijft ook het water in de kraan koud. Vaak komt dit door slijtage en ouderdom.

Gelukkig is de warmtewisselaar in de centrale verwarming gemakkelijk te repareren!

De cv-installatier vervangt de oude warmtewisselaar en plaatst een nieuwe. In sommige gevallen is deze gewoon vervuild en volstaat een snelle reiniging. Het vervangen van de warmtewisselaar kost gemiddeld €300,- tot €600,-.

8. Verwarming ontluchten of bijvullen

Hoort u borrelende geluiden in een radiator wanneer de verwarming aanslaat? Ook als een radiator aan de bovenkant koud aanvoelt, zit er waarschijnlijk lucht in. De lucht zorgt ervoor dat het systeem minder efficiënt verwarmt. Daarom is het belangrijk dat u de radiatoren regelmatig ontlucht. Weet u niet hoe u dat doet? Schakel een verwarmingsmonteur in!

9. Ionisatiepen vervangen

Een kapotte ionisatiepen kan levensgevaarlijke situaties opleveren. De ionisatiepen is een stukje beveiliging in de cv-ketel: deze zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt wanneer de vlam in de ketel uitgaat. Als deze ionisatiepen niet werkt, dan blijft de gastoevoer open als de vlam bijvoorbeeld is uitgewaaid. Dit kan leiden tot een onbetrouwbare werking, omdat de cv-ketel uitschakeld vanwege een een onjuiste detectie van een vlam. Maar er kunnen ook gevaarlijke situaties ontstaan, wanneer de gastoevoer blijft open staan: dit vergroot namelijk het risico op brand of gaslekkages. Het is dus belangrijk om de ionisatiepen zo snel mogelijk te laten vervangen door een expert. Afhankelijk van de kosten van de pen zelf en het uurtarief van de monteur, liggen de kosten voor deze cv-reparatie op ongeveer €50,- tot €200,-.

10. Kapotte ontluchter in cv-ketel

De ontluchter in de cv-ketel verwijdert lucht uit het verwarmingssysteem. Wanneer deze niet goed werkt ontstaat er luchtophoping. Dit gebeurt vaak in de hogere punten van het systeem, zoals in de radiatoren en leidingen. Er ontstaan daardoor borrelende of tikkende geluiden. Deze ontstaan omdat de luchtbellen vast komen te zitten. Het vervelende van een kapotte ontluchter, is dat dit ook drukproblemen kan veroorzaken en hierdoor ontstaan storingen en gaat de cv-ketel uit.

De cv-ketel reparatie is relatief eenvoudig: door het vervangen van bepaalde onderdelen of het reinigen van verstopte kanalen in het systeem kan de ontluchter het alweer gaan doen. Soms is dat niet voldoende, en is het toch belangrijk de ontluchter in z’n geheel te vervangen. De kosten voor een cv-ketel reparatie aan de ontluchter kunnen variëren van €50,- tot €150,- en het vervangen van de ontluchter kost u ongeveer €100,- tot €250,-.

10. Kapotte brander

De brander in de cv-ketel is natuurlijk verantwoordelijk voor het verbranden van de brandstof. Wanneer deze niet goed werkt, is er geen vlam en dus ook geen verwarming of warm water. Wat u ook zou kunnen merken, is dat er koude plekken ontstaan in het systeem. Hierbij werkt de brander onregelmatig, waardoor een deel van het systeem wél warm is en een ander deel juist niet. Tot slot kunt u geuren en vreemde geluiden opmerken wanneer de brander kapot is.

Hoe ziet de cv-ketel reparatie eruit bij een kapotte brander?

Een reparatie is mogelijk wanneer er specifieke onderdelen kapot of versleten zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontstekers, branderbuizen of sensoren. De kosten hiervan liggen rond de €50,- tot €150,-. Vervangen is nodig als de brander echt flink beschadigd is door corrosie of lekkage. De kosten van een nieuwe brander liggen wel hoger: rond de €300,- tot €800,-. Voordat je een cv-ketel reparatie laat uitvoeren aan de brander, is het dus verstandig om jezelf af te vragen of de reparatie zinvol is of dat het uiteindelijk niet goedkoper is om een nieuwe ketel aan te schaffen.

Cv of verwarming repareren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Verwarming reparatie: hoe gaat een vakman te werk?

Hoe de reparatie er van de cv-ketel uitziet, verschilt per situatie. Meestal bestaat het repareren van de cv-ketel gewoon uit het vervangen van één of enkele kapotte onderdelen. Maar hoe gaat het als u op een dag de cv-monteur belt om met spoed een cv-reparatie uit te voeren?

  • Stap 1: maak gebruik van de 24/7 spoedservice. U belt een cv-installateur in de regio en geeft aan dat uw cv-ketel niet meer werkt. Soms kan u zelf achterhalen wat het probleem is, bijvoorbeeld als de ketel een storing aangeeft, maar in veel gevallen moet de vakman dit zelf onderzoeken.
  • Stap 2: de monteur komt zo snel mogelijk bij u langs. Nu gaat de vakman eerst op zoek naar de oorzaak van de storing of het defect. Vaak vindt hij dit relatief snel doordat hij jarenlange ervaring heeft met allerlei soorten verwarmingsketels en reparaties.
  • Stap 3: hij legt u uit wat het probleem is. Nu vertelt hij u kort wat het probleem is en hoe hij dit gaat repareren. Zo weet u direct waar u aan toe bent en wat de cv-reparatie gaat kosten.
  • Stap 4: kapotte onderdelen vervangen.. In de meeste gevallen heeft de vakman de benodigde onderdelen bij zich in de auto. Hij kan de verwarming reparatie daarom ter plekke uitvoeren en hoeft niet eerst onderdelen te bestellen.
  • Stap 5: de cv-ketel werkt weer en u zit niet meer in de kou. U kunt weer rustig verder met uw dag.

verwarming reparatie

Wanneer een cv-ketel repareren en wanneer vervangen?

Meestal is het vrij duidelijk dat een verwarming reparatie de beste manier is om de ketel te herstellen. Maar soms moet u zichzelf afvragen of repareren nog wel de beste optie is.

Is uw ketel al redelijk oud en heeft deze steeds vaker een storing of defect? Dan kan het zijn dat de ketel op het eind van zijn levensduur loopt. Het is in dat geval goedkoper om de verwarmingsketel te vervangen dan om keer op keer een reparatie uit te voeren. Dit is in één keer een grote uitgave, maar voorkomt hoge reparatiekosten.

Dit is ook af te vragen bij minder oude ketels waarbij de schade erg groot is. Het vervangen van de branderautomaat is bijvoorbeeld een dure cv-reparatie en zelfs bij een ketel van slechts 10 jaar oud is het slim om de voordelen van een nieuwe ketel af te wegen met die van een reparatie. Een monteur geeft u hier altijd advies in.

Of u de ketel moet vervangen of repararen hangt af van de leeftijd van de ketel en de beschadiging. Een dure beschadiging kan betekenen dat het goedkoper is om direct een nieuwe ketel te plaatsen. Dit is ook het geval als u steeds vaker last heeft van een kapotte verwarmingsketel. Laat u altijd adviseren door een expert!

Kan ik zelf mijn cv-ketel repareren?

Kleine storingen kunt u in de meeste gevallen zelf verhelpen. Dit doet u door de verwarming bij te vullen of te ontluchten, door een gat in de verwarming te dichten of door een roestige radiator te vervangen.

Werkzaamheden aan de cv-ketel kunt u zelf niet uitvoeren!

Sinds april 2022 is het namelijk verboden om zelf de cv-ketel te installeren of te repareren. Dit mag alleen nog gedaan worden door een gecertificeerd installateur.

Waarom?

Dit is om levensgevaarlijke situaties tegen te gaan. Koolstofmonoxidevergiftiging bijvoorbeeld. Als u de cv-ketel reparatie uitbesteedt aan een expert weet u zeker dat de ketel weer veilig werkt!

Een cv-ketel reparatie voorkomen

Een defect aan uw huisverwarming of warmwatervoorziening komt nooit op een gelegen moment. U zit snel in de kou, of het is niet mogelijk om te douchen. Wist u dat u de meeste defecten kunt voorkomen? Met regelmatig onderhoud worden de meeste storingen voorkomen, omdat versleten onderdelen op tijd vervangen worden.

Kies voor gemak! Wanneer u een onderhoudscontract afsluit, weet u zeker dat u verwarmingsketel een onderhoudsbeurt krijgt wanneer dat nodig is. U heeft keuze uit verschillende contracten, van all-in tot de verplichte keuringen. Uw verwarming werkt daardoor altijd optimaal! Vaak is het voor de garantievoorwaarden van de ketel ook verplicht om een onderhoudscontract af te sluiten.

radiator reparatie

Cv-ketel laten repareren? Gratis offerte!

Zelfs bij goed onderhoud is een defect of storing aan uw verwarmingssysteem niet altijd te voorkomen. Hebt u geen warm water meer door een storing? Of doet de verwarming het niet meer? Dan is het belangrijk dat u snel een monteur inschakelt. U wilt natuurlijk niet in de kou zitten!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vul daarom het formulier in en krijg een aantal gratis offertes van verwarmingsmonteurs uit uw regio. Deze offertes zijn vanzelfsprekend geheel zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast.