Radiatorknop vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Radiatorknop vervangen

Wanneer uw huidige radiatorknop niet meer voldoet, of wanneer u bijvoorbeeld nog een handkraan heeft en graag een nieuwere radiatorknop wilt laten plaatsen, zorgt u voor het vervangen van de radiatorknop. Het vervangen van een radiatorknop is een klus die u zelf kunt uitvoeren, maar u heeft ook de optie om deze klus uit te besteden aan een professional.

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan gratis offertes op maat, van vakmannen uit uw regio. Na akkoord op de beste offerte, komt een vakman bij u langs die het vervangen van de radiatorknop voor u uitvoert. Gaat u zelf aan de slag, volg dan onderstaand stappenplan

Radiator thermostaatkraan vervangen

Een thermostaatkraan is een radiatorknop waarbij de temperatuur gemeten wordt door een temperatuursensor in de thermostaatkraan. Hierdoor kan de temperatuur in verschillende kamers los van elkaar geregeld worden. Een thermostaatkraan is één van de meest gebruikte vormen van een radiatorkraan.

In de thermostaatkraan zit een metalen doos die bij warmte uitzet, waardoor deze tegen een ventiel duwt wat vervolgens sluit. Hoe meer het ventiel in de thermostaatkraan gesloten is, hoe minder water er van de centrale verwarming naar de radiator stroomt en hoe minder warmte deze dus afgeeft. Op deze manier kan door een thermostaatkraan de temperatuur in verschillende kamers los van elkaar geregeld worden.

radiatorknop vervangen

Radiator afkoppelen of afdoppen

Het vervangen van een radiatorknop gaat in principe hetzelfde als het afkoppelen van uw verwarming zelf. Bij het afkoppelen van de radiator schakelt u de installatie uit, tapt u het circuit af, draait u de koppelingen los en monteert u de nieuwe ventielen.

Voor het afkoppelen van de verwarming, zorgt u voor het afdoppen hiervan. Om ervoor te zorgen dat deze niet lekt, zorgt u voor het afdoppen. Door het afdoppen kunt u de radiator tijdelijk of voor langere tijd afsluiten. Zorg voor het afkoppelen en afdoppen van de radiator dat u zich heeft ingelezen en dat u enigszins handig bent. Schakel anders een verwarmingsmonteur in.

Radiatorknop vervangen? Schakel een monteur in voor een snelle service!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Zelf de radiatorkraan vervangen

In principe is het vervangen van de radiatorknop een klus die u gemakkelijk zelf uitvoert. Wanneer u enigszins handig bent en een goed stappenplan volgt, is een nieuwe radiatorkraan zo geplaatst. Zo volgt u onderstaand stappenplan wanneer u uw oude radiatorknop wilt vervangen voor een thermostaatkraan.

  • Ten eerste heeft u de materialen nodig, zoals de thermostaatkraan en een teflon afdichtingskoord. Daarnaast moet u zorgen voor gereedschap. Zo moet u denken aan een steeksleutel, plastic bak, ontluchtingssleuteltje en schroevendraaier. Wanneer de materialen en het gereedschap klaar liggen, kan het plaatsen van de nieuwe radiatorkraan beginnen.
  • Zet de verwarmingsketel uit en laat het water van de centrale verwarmingsinstallatie door de kraan open te draaien. Als het goed is ziet u de druk dalen.
  • Vervolgens tapt u het water uit de radiator af, zodat u geen last heeft van water uit de verwarming. Hierbij gebruikt u de plastic bak die u klaar heeft gezet.
  • Nadat het water is afgetapt uit de radiator, sleutelt u de oude radiatorkraan los met behulp van een steeksleutel.
  • Voordat u de nieuwe thermostaatkraan plaatst, plakt u het teflon afdichtingskoord op de kraan. Dit zorgt ervoor dat de kraan niet lekt.
  • Hierna plaatst u de nieuwe radiatorkraan op uw verwarming. Zorg ervoor dat u deze goed bevestigt, zodat hij niet lekt en u verder geen problemen krijgt.
  • Daarna vult u het systeem weer met water bij en vervolgens verzorgt u het ontluchten. Nu schakelt u de verwarmingsketel weer in en kunt u genieten van uw nieuwe thermostaatkraan.
Op zoek naar een verwarmingsmonteur? Ontvang gratis offertes!

Wat kost het vervangen van een radiatorknop?

De kosten voor het vervangen van de radiatorknop verschillen. Wanneer u een stappenplan volgt en het vervangen van de radiatorkraan zelf uitvoert, heeft u minder kosten dan wanneer u een vakman inschakelt voor het plaatsen van een nieuwe radiatorkraan.

Wel weet u met een verwarmingsmonteur zeker dat deze het vervangen van de radiatorkraan bij uw verwarming goed doet.

Omdat het vervangen van de radiatorkraan in principe niet veel tijd kost, zijn de kosten voor een verwarmingsmonteur ook niet bijzonder hoog.

vervangen radiatorknop

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Vindt u het vervangen van de radiatorknop bij uw verwarming een klus die te ingewikkeld is of schakelt u liever een professional in voor het plaatsen van een radiatorkraan?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan vrijblijvend een aanbieding op maat van verwarmingsmonteurs uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en kies uw vakman. Deze komt vervolgens bij u langs en voert de klus voor u uit.