Besparen op de kosten van een cv-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Kosten cv-ketel

De kosten van een cv-ketel liggen rond de €1.200,- tot €1.750,-. De prijs is natuurlijk afhankelijk van het soort ketel en de CW-waarde. Zo kan de prijs van een elektrische ketel oplopen tot ongeveer €4.000,- tot €6.000,- en betaalt u voor een eenvoudige soloketel slechts €1.500,-! Benieuwd naar de kosten voor uw nieuwe cv-ketel?

Start nu de offerteaanvraag!

U vindt snel en eenvoudig een betaalbare vakman bij u in de buurt!

Op deze pagina gaan we dieper in op de kosten van een cv-ketel. U leest waar de prijzen van een cv-ketel van afhankelijk zijn en hoe u bespaart op de prijs van een cv-ketel. Tot slot vindt u hier ook handige subsidie informatie!

kosten cv ketel

Wat kost een nieuwe cv-ketel?

Gemiddeld liggen de kosten voor een cv-ketel rond de . Dit is een gemiddelde prijs voor een reguliere hr-ketel. Minimaal bent u rond de €800,- tot €900,- kwijt, dan kiest u een eenvoudige ketel met een relatief lage CW-waarde.

Wilt u gaan verduurzamen dan is een elektrische cv-ketel een goede optie. De kosten van een elektrische cv-ketel zijn gemiddeld €4.000,- tot €6.000,-, maar daar staat tegenover dat u geen gaskosten meer heeft!

Nieuwe cv-ketel kosten 2024

€1.200,- tot €1.750,-

Gebaseerd op gemiddelde tarieven

Minimale kosten
€800,- tot €900,-

Standaard hr-ketel
Vermogen van 107%
CW3

Maximale kosten
€4.000,- tot €6.000,-

Elektrische cv-ketel
Vermogen van 100%
Volledig gasvrij wonen

 

Keuzes die de prijzen van cv-ketels beïnvloeden

De kosten voor een nieuwe ketel zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de kosten voor het monteren en installeren, het type verwarmingsketel dat u kiest en de CW-waarde. Ook het merk dat u kiest is van invloed op de prijs. A-merken zijn het duurste, maar soms zijn goedkopere B-merken ook erg goed. Het is daarom erg belangrijk dat u zich laat adviseren door een specialist: vraag gratis offertes aan en vind snel een vakman bij u in de buurt!

1. Type ketel

De prijs van de goedkoopste cv-ketel is, inclusief montage, gemiddeld €1.500,-. Dit is een eenvoudige solo-ketel, waar nog geen geiser of boiler bij zit. Kies deze ketel dus alleen als u één van deze twee al in huis hebt, omdat de kosten anders hoger oplopen dan voor een hr-combiketel!

De prijzen voor een hr-ketel liggen namelijk tussen de €1.500,- tot €2.600,-. De exacte prijs hangt hierbij onder meer af van de CW-waarde.

Voor meer milieuvriendelijke oplossingen, valt de keuze op een UHR-ketel of een elektrische cv-ketel. UHR staat voor ultra-hoog rendement. Deze werkt in combinatie met een warmtepomp en de cv-ketel slaat alleen aan als de warmtepomp niet genoeg warmte opwekt. Dat komt in de praktijk vooral voor op de hele koude winterdagen. De kosten voor de hybride cv-ketel zijn ongeveer €1.800,- tot €3.000,-, afhankelijk van het vermogen. Een elektrische ketel, die volledig op stroom werkt, kost ongeveer €4.000,- tot €6.000,-.

Soort ketel Eigenschappen Rendement
Soloketel Produceert alleen warmte, voor warm water is een geiser nodig 70% tot 80%
Combiketel Produceert zowel warmte als warm water 100% tot 107%
HR-ketel Maakt gebruik van verbrandingsgassen voor extra warmte 100% tot 107%
UHR-ketel Werkt in combinatie met een warmtepomp 140% tot 147%
Elektrische cv-ketel Warmte wordt opgewekt met elektriciteit in plaats van gas 100%

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per situatie. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Besparen op de kosten van een cv-ketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

2. De comfort waarde

De comfort waarde, of de CW-waarde, geeft aan hoeveel liter warm water een ketel produceert. Hoe meer dit is, hoe comfortabeler uw woning en hoe sneller uw ligbad gevuld is bijvoorbeeld! Cv-ketels met CW3 kosten gemiddeld €900,- tot €1.200,-. Deze zijn voldoende om te gebruiken in de keuken, in de douche en in bad, al is gelijktijdig gebruik niet mogelijk.

Wilt u kunnen douchen en afwassen tegelijkertijd dan is minimaal CW4 of CW5 aan te raden. De prijzen van CW4 ketels liggen zo tussen de €1.100,- tot €1.200,- en CW5 kost ongeveer €1.200,- tot €1.800,-.

CW6 ketels zorgen voor het hoogste comfort met gemiddeld 12 liter warm water (40 graden) per minuut: daarmee is uw ligbad in gemiddeld 5 minuten helemaal vol! De prijs hiervoor ligt rond de €1.600,- tot €2.200,-.

Klasse (CW-waarde) Liters per minuut 40 graden Celsius Liters per minuut 60 graden Celsius Vultijd 100 liter 40 graden bad Geschikt voor: Gemiddelde richtprijs
3 10 liter 6 liter 12 minuten Keuken + douche + bad (niet gelijktijdig) €900,- tot €1.200,-
4 13 liter 8 liter 11 minuten Keuken + douche + bad (niet volledig gelijktijdig) €1.000,- tot €1.400,-
5 17 liter 10 liter 6 minuten Keuken + douche + bad (beperkt gelijktijdig) €1.200,- tot €1.800,-
6 20 liter 12 liter 5 minuten Keuken + douche (gelijktijdig) of keuken + bad (gelijktijdig) €1.600,- tot €2.200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per situatie. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

3. Het merk van de cv-ketel

Welk merk cv-ketel u kiest, speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van de prijs. Een aantal merken in het lage prijssegment zijn Ferroli, Intergas en Remeha. Dit houdt in dat de ketels van dit merk gemiddeld €800,- tot €1.100,-. Uiteraard hangt de prijs wel af van de CW-waarde die u kiest!

Een aantal merken uit het hoogste segment zijn Atag en Nefit. Deze kosten ongeveer €1.300,- tot €1.700,-

Is een ketel van een hoger segment beter?

Niet per se! Bij de hogere merken betaalt u ook voor design. Zo zijn de ketels vaak kleiner van stuk en nemen minder ruimte in. Daarnaast kan het zijn dat de merken een betere garantie bieden of hebben ze andere voordelen. Qua rendement en gebruikskosten hoeft u niet banger te zijn dat u met een goedkope ketel uiteindelijk duurder uit bent!

Prijssegment Cv-ketel merken Gemiddelde kosten*
Laag Ferroli, Intergas, Remeha €800,- tot €1.100,-
Midden Bosch, Vaillant €1.000,- tot €1.300,-
Hoog Atag, Nefit €1.300,- tot €1.700,-

4. Installatie en montagekosten

Gemiddeld liggen de kosten voor het plaatsen van de cv-ketel tussen de €500,- tot €900,-. De exacte prijs van de montage hangt af van het type ketel dat u laat plaatsen, de exacte werkzaamheden en uiteraard het uurtarief van de cv-monteur.

Zzp’ers zijn vaak goedkoper dan mkb’ers!

Een zzp’er heeft een gemiddeld uurtarief van €30,- terwijl mkb’ers een uurtarief van €40,- hanteren. Dat komt mede omdat de zelfstandige cv-monteurs geen grote bedrijfspanden of -wagens hoeven te faciliteren!

Let op: u kunt niet besparen op de kosten van de montage. Sinds april 2022 is het verplicht dat de installatie van de cv-ketel wordt gedaan door een erkend cv-monteur. Ga dus niet zelf aan de slag, want dan loopt u risico op problemen met de verzekeringen, verliest u uw garantie en weet u bovendien niet zeker of de ketel veilig werkt. Schakel altijd een expert in.
Type cv-installateur Uurtarief*
Zzp’er €30,- euro per uur
Mkb’er €40,- euro per uur

*Let op: dit zijn gemiddelde uurtarieven excl. materiaal- en voorrijkosten. Vraag een gratis offerte aan voor de exacte prijs.

5. Cv-ketel kopen of huren: wat is goedkoper?

Wie niet genoeg geld heeft liggen om in één keer een nieuwe cv-ketel te kopen, kan ook overwegen een cv-ketel te huren of leasen. In beide gevallen betaalt u gemiddeld €25,- tot €35,- per maand. Aan het einde van de leaseperiode is de cv-ketel voor u, aan het einde van de huurperiode levert u de cv-ketel weer in.

Nadeel hiervan is dat u op de lange termijn meer geld kwijt bent. Na een periode van 12 jaar liggen de totale kosten voor een gekochte cv-ketel rond de €2.585,- (inclusief onderhoud) terwijl de kosten voor een gehuurde cv-ketel dan rond de €4.000,- liggen. Maar het is een goede keuze als u geen of weinig spaargeld hebt en dit niet in één keer kwijt kan aan het kopen van een ketel!

Tip: wilt u liever een cv-ketel kopen maar heeft u niet voldoende spaargeld? Kijk of u in aanmerking komt voor een energiebespaarlening. Tegen een lage rente koopt u een nieuwe cv-ketel, waardoor u vaak goedkoper uit bent dan wanneer u een ketel huurt. Dit kan alleen als u een oude traditionele ketel laat vervangen door een HR-ketel.
Kopen, huren of leasen? Gemiddelde kosten* Totale kosten na 12 jaar* Wanneer de beste keuze?
Kopen €1.500,- tot €2.600,- Aanschaf cv-ketel: Vanaf €1.500,-
Installatiekosten: €500,-
Onderhoud per jaar: €85,-
Stelpost reparatiekosten: €500,-
Totaal: €2.585,-
Als u genoeg geld heeft of een goedkope lening kunt afsluiten, u lange tijd in uw huis blijft wonen en zelf de keuze wilt over merk en type.
Huren €25,- per maand Aanschaf cv-ketel: €0,-
Installatiekosten: €150,-
Maandbedrag: €25,-
Totaal: €4.000,-
U heeft niet genoeg geld om een ketel te kopen, wilt binnenkort verhuizen of u wilt geen onverwachte hoge kosten moeten betalen
Leasen €25,- per maand Aanschaf cv-ketel: €0,-
Installatiekosten: €500,-
Maandbedrag: €25,- (voor 5 jaar lease)
All-in onderhoudscontract: €150,- per jaar
Totaal: €3.200,-
Als u een cv-ketel zelf wilt kopen, maar niet in één keer een grote uitgave wilt doen.

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per situatie. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

6. Extra opties

Naast de kosten voor de nieuwe cv-ketel, zijn er ook nog eventuele extra kosten waar u rekening mee moet houden. Natuurlijk zijn deze niet verplicht en hoeven ze er niet per se bij gekocht te worden. Maar doet u dit wel, dan zorgt dat voor extra luxe en vaak minder energiekosten!

Nieuwe radiatoren bijvoorbeeld zijn een stuk zuiniger en efficiënter dan oude radiatoren. Dit kost u ongeveer €250,- tot €400,- en uw huis is een stuk sneller warm. Wilt u minder gas verbruiken dan is een zonneboiler ook een optie om uw huis te voorzien van warm water. Dit is wel een flinke investering, al kunt u mogelijk een subsidie aanvragen in uw gemeente. De kosten zijn ongeveer €2.000,- tot €4.000,-.

Extra optie Gemiddelde prijs* Eigenschappen
Radiatoren €250,- tot €400,- Nieuwe radiatoren zijn zuiniger, efficiënter en zien er een stuk moderner uit
Boiler of geiser €250,- tot €350,- Zorgt voor warm water, noodzakelijk als u een soloketel laat plaatsen
Zonneboiler €2.000,- tot €4.000,- Zorgt voor warm water met behulp van zonne-energie. Zorgt voor het verduurzamen van uw woning
Slimme thermostaat €200,- tot €300,- Thermostaat die het mogelijk maakt je energieverbruik te meten en om op afstand de temperatuur in te stellen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die kunnen verschillen per situatie. Exacte prijzen weten? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost een nieuwe cv-ketel: handige prijsvoorbeelden

kosten nieuwe cv-ketel

Wat kost een cv-ketel gemiddeld aan onderhoud?

Naast de prijs van de cv-ketel heeft u ook te maken met onderhoud aan de ketel. Wat kost dit ongeveer? Een eenmalige onderhoudsbeurt is gemiddeld €80,- tot €90,-. Dit is vooral aan te raden bij nieuwere ketels omdat deze doorgaans minder onderhoud nodig hebben.

Hoe ouder de ketel wordt, des te duurder het onderhoud ook is. Daarom wordt vanaf een jaar of 5-7 een onderhoudscontract aangeraden. Een standaard onderhoudscontract kost €70,- tot €80,- per jaar en voor dit bedrag komt er elke twee jaar een monteur langs voor onderhoud. Dit is inclusief voorrijkosten, maar nog exclusief materiaalkosten.

Wilt u onverwachte kosten voorkomen, dan is het service contract of een all-in onderhoudscontract een betere keuze. Hierbij zitten de materiaalkosten gedeeltelijk of volledig inbegrepen.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten* Omschrijving
Eenmalig onderhoud €80,- tot €90,- Eenmalig onderhoud, exclusief materiaalkosten en voorrijkosten
Standaard onderhoudscontract €70,- tot €80,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, inclusief voorrijkosten.
Service contract €120,- tot €250,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, inclusief voorrijkosten. Materiaalkosten zijn gedeeltelijk inbegrepen
All-in onderhoudscontract €180,- tot €200,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, 24/7 hulp bij storingen en voorrijkosten en materiaalkosten zijn volledig inbegrepen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor een exacte prijsindicatie vraagt u het beste een gratis offerte aan!

Kan ik een subsidie aanvragen voor een cv-ketel?

Op dit moment is er geen subsidie voor een nieuwe cv- of hr-ketel. Wel kun je een subsidie aanvragen als u investeert in duurzame energie, zoals een warmtepomp of zonneboiler. Bijvoorbeeld als u een UHR-ketel laat plaatsen! U krijgt een subsidie van minimaal €500,-. Heeft u de warmtepomp na 21 december 2021 laten plaatsen dan heeft u recht op hogere subsidiebedragen!

U komt alleen in aanmerking voor deze subsidie als u de eigenaar en bewoner bent van de woning. Het moet gaan om een nieuwe warmtepomp en geen tweedehands product en de installatie is gedaan door een erkend monteur. Meer over de voorwaarden en hoe u deze subsidie aanvraagt leest u op rvo.nl.

Besparen op de kosten van een nieuwe cv-ketel: handige tips!

Wilt u binnenkort een nieuwe cv-ketel kopen en besparen op de kosten? Dat snappen we: daarom geven we u hieronder 5 praktische tips om de prijzen van de cv-ketel zo laag mogelijk te houden. Bent u nog op zoek naar een monteur om de cv-ketel te vervangen tegen lage kosten? Vergelijk dan snel gratis offertes en bespaar!

Tip 1: zelfstandige cv-monteurs hanteren lagere prijzen!

Wanneer u op zoek bent naar een erkend cv-monteur, is het slim om te letten op zelfstandig ondernemers. Zij hebben vaak een lagere uurprijs van ongeveer €30,-. Zelfstandige monteurs hebben bovendien een hele persoonlijke aanpak omdat ze persoonlijk betrokken zijn! Kiest u voor een zelfstandig monteur dan bespaart u al snel tot tientallen euro’s per klus!

Tip 2: in de zomer zijn de kosten van cv-ketels lager

De meeste mensen kopen in het najaar hun nieuwe cv-ketel. De winter staat voor de deur en dan willen ze voorkomen dat zij met hun oude ketel ineens in de kou zitten door een storing! Hierdoor liggen de kosten van cv-ketels in het najaar vaak hoger en zijn er in het voorjaar juist leuke kortingen. Wilt u besparen op de kosten, dan is het slim om al in de zomer op zoek te gaan naar een nieuwe ketel!

wat kost een cv-ketel

Tip 3: cv-ketel huren of leasen om grote uitgaven te beperken

Heeft u geen grote spaarrekening of geeft u dit geld liever niet allemaal in één keer uit? Huur of lease uw cv-ketel. U betaalt maandelijks slechts een klein bedrag van ongeveer €25,- tot €35,- en betaalt vaak geen hoge onderhoudskosten omdat de ketel niet van u is.

Tip 4: kies een UHR-ketel met warmtepomp en kom in aanmerking voor een subsidie

Als u kiest voor een duurzame keuze, zoals de UHR-ketel, dan komt u in aanmerking voor een mooie subsidie van minimaal €500,-! Zo is de terugverdientijd van de kosten van uw cv-ketel een stuk lager.

Tip 5: vergelijk gratis meerdere cv-monteurs en bespaar tot 40%

Wist u dat elke cv-monteur een eigen tarief hanteert? Door verschillende prijzen met elkaar te vergelijken weet u zeker dat u bespaart op de kosten. Met onze gratis offerteservice vindt u bijvoorbeeld eenvoudig de cv-monteur die het beste bij u past. Uw besparing? Die loopt op tot wel 40%!

Nieuwe cv-ketel kopen? Gratis offerte!

Bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Dan wilt u natuurlijk niet te veel betalen! Via onze offerteservice ontvangt u een gratis offerte met een scherpe prijs. Een cv-specialist geeft u bovendien deskundig advies over de mogelijkheden en welke cv-ketel geschikt is voor uw woning. De kosten voor een nieuwe cv-ketel zijn voornamelijk afhankelijk van het type ketel dat u kiest. Schakel altijd een ervaren monteur in voor een veilige montage en installatie.

Start direct uw offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een gratis offerte van een cv-specialist uit uw regio. Uiteraard is dit geheel zonder verplichtingen. U zit dus nergens aan vast.