CV-ketel lekkage
Als u vermoedt dat uw CV-ketel lekt, dan kan het best lastig zijn om de lekkage op te sporen. Het is namelijk niet perse de leiding die lekt. Ook het overdrukventiel of expansievat kan de oorzaak van de lekkage zijn. Het controleren van het overdrukventiel zult u aan een ervaren installateur moeten overlaten. Bent u benieuwd naar de kosten van een onderhoudscontract? Of lekt uw CV-ketel water aan de onderkant en vermoedt u dat het overdrukventiel de oorzaak is?
Door offertes aan te vragen bespaart u tot wel 40%. Bovendien is de aanvraag gratis en vrijblijvend. Goed onderhoud verkleint in ieder geval de kans op een lekkage.
Waarom lekt de CV-ketel water?
Een CV-ketel is een complexe installatie die verantwoordelijk is voor de verwarming van het hele huis. Door de leidingen en de warmtewisselaar stroomt daardoor dagelijks zowel heet- als koud water. Door de blootstelling aan deze continue temperatuurverschillen zetten zowel de warmtewisselaar als de andere leidingen steeds uit, om vervolgens weer ineen te krimpen. Hierdoor is de leiding extra gevoelig voor eventuele scheuren of barsten. Een klein lek is daarom onvermijdelijk, maar het kan wel veel schade aanrichten.
Moet u de CV-ketel regelmatig opnieuw bijvullen? Dan is het mogelijk dat er sprake is van een lekkage. Goed onderhoud voorkomt eventuele schade.
Overdrukventiel & expansievat
Niet alleen de warmtewisselaar loopt risico op lekkage, ook het overdrukventiel en het expansievat kunnen de lekkage veroorzaken. Een expansievat en overdrukventiel zorgen beide dat de druk in de CV-ketel niet te hoog wordt.
Doordat het water opwarmt zet het uit. Hierdoor verhoogt de druk binnen de CV-installatie. Het expansievat vangt als het ware het extra water op, om zo de druk op de centrale verwarming te verlagen. Wanneer het expansievat de hoeveelheid water en daarmee de druk niet aankan, wordt het overdrukventiel ingeschakeld. Het overstortventiel zorgt ervoor dat het teveel aan condenswater het systeem verlaat. Bij lekkage aan het vat of overdrukventiel loopt de druk te ver op, waardoor het systeem aan de onderkant lekt.
Zelf CV-ketel lekkage opsporen
Als u opmerkt dat de waterdruk uit de kraan opeens minder is of als uw woning niet opwarmt, dan is er mogelijk een lekkage. Wanneer u vermoedt dat uw CV-ketel water lekt, zult u eerst de druk moeten opmeten. Bij modernere installaties is er een digitale display waar dit op af te lezen is, bij oudere modellen bevindt de manometer zich aan de voor- of onderkant. Als de druk tussen de 1,8 en 2,8 bar is, dan is dit normaal en is er geen sprake van een lekkage. Indien de waterdruk afwijkt lekt de CV-ketel water aan de onderkant en zult u dit moeten repareren.
1: Radiator ontluchten
De eerste stap is het ontluchten van de radiator. Zet hiervoor eerst uw thermostaat omlaag en trek de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact. Na een kwartier steekt u een ontluchtingssleutel in het ontluchtingsventiel van de radiator.
Draai de sleutel een halve slag tegen de klok in. Nu kan de lucht in de radiator ontsnappen. Dit is de oorzaak van het sissende geluid dat u hoort. Houd een handdoek aan de onderkant. Als het ventiel aan de onderkant condenswater lekt dan kunt u het met de handdoek opvangen. Na verloop van tijd zal het gesis stoppen. De lucht is nu verdwenen en u kunt het ventiel weer stevig dichtdraaien.
2: CV-ketel bijvullen
Om de waterdruk weer op te voeren zult u nu de CV-ketel moeten bijvullen. Om dit te doen schroeft u de vulslang op de waterkraan. Om te voorkomen dat er weer lucht in de installatie terecht komt, draait u voorzichtig de kraan open tot het water tot de rand van de slang komt.
Bij de CV-ketel zit een vulkraan. Sluit de slang hierop aan zonder de kraan te openen. Draai nu eerst de waterkraan open en daarna pas de vulkraan. Laat de waterdruk oplopen tot bijna 2 bar. Draai dan eerst de vulkraan dicht, gevolgd door de waterkraan. Laat het overtollige water uit de slang lopen en zet uw thermostaat weer omhoog.
3: Controle waterdruk
Na een aantal dagen kunt u de waterdruk nogmaals controleren. Wanneer de manometer nog steeds tussen de 1,8 en 2,1 bar aangeeft dan is het ontluchten van de radiator voldoende geweest om de lekkage te repareren. Wijkt het aantal bar toch af? Dan lekt de onderkant van de installatie ergens. Loop de leiding bij langs en controleer of u ergens condenswater of roest vindt. Hebt u het lek gevonden? Laat dan de radiator of leiding vervangen.
Kunt u niet achterhalen waar de leiding water lekt? Dan is het goed mogelijk dat de onderkant van de warmtewisselaar zelf lekt. Dit kunt u zelf echter niet controleren, schakel daarom een specialist in.
Regelmatig onderhoud
De gemiddelde levensduur van een verwarmingsketel is zo’n 15 jaar. Het expansievat daarentegen, moet na een jaar of 7 al vervangen worden. Goed onderhoud zorgt ervoor dat u minder kans hebt op storingen of lekkages. Zo verlengt u de levensduur van uw CV. Wanneer u het onderhoud aan uw verwarmingsketel overlaat aan een ervaren installateur bent u verzekerd van een goed functionerende ketel.
Bij de installateurs uit ons netwerk is het daarom mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Voor een paar euro per maand wordt uw CV-ketel jaarlijks of tweejaarlijks gecontroleerd en onderhouden, zodat u er geen omkijken naar heeft.
Lekkage aan uw CV-ketel? Vraag gratis offertes aan!
Een slecht onderhouden centrale verwarming zorgt niet alleen voor lekkages, maar kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat de verwarmingsketel regelmatig onderhouden wordt. Als u een onderhoudscontract afsluit weet u zeker dat de CV jaarlijks een goede onderhoudsbeurt krijgt.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
Vermoedt u dat de onderkant van het overdrukventiel lekt? Of vindt u regelmatig condenswater langs de waterleiding? Een installateur zal de lekkage vakkundig opsporen en verhelpen. Ook als u de complete centrale verwarming wilt laten vervangen bent u bij ons aan het juiste adres.