Storing cv-ketel: wat nu?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Storing cv-ketel: wat moet ik doen?

Last van een storing van uw cv-ketel? Op deze pagina leest u wat u moet doen!

Wij geven u niet alleen een handig stappenplan met wat u kunt doen bij een cv storing, maar ook de storingscodes van de meest bekende merken en veelvoorkomende problemen en de oplossingen.

Storing cv-ketels: een korte samenvatting

  • Een cv-storing is soms eenvoudig op te lossen, door de cv-ketel te resetten, de waterdruk te controleren of de radiatoren te ontluchten.
  • Controleer altijd of u een storingscode krijgt. In de handleiding staat wat u moet doen per storingscode.
  • Wacht niet te lang met het inschakelen van een monteur.
  • Door uw ketel goed te onderhouden, voorkomt u storingen. Tijdens het onderhoud worden potentiële problemen sneller opgespoord en verholpen.

Cv-ketel probleem: 7 bekende problemen

Dit zijn de meest voorkomende problemen met cv-ketels.

Cv-ketel maakt lawaai

Een cv-ketel hoort geen lawaai te maken. Een beetje geluid is normaal, vooral wanneer de ketel aanslaat. Maar dit geluid mag niet te luid zijn, het is dus niet normaal wanneer u een gebonk, gefluit of gebrom hoort.

Een fluitend geluid komt vaak door een defecte of verstopte warmtewisselaar. Hierdoor gaat het water niet meer goed door de wisselaar en hierdoor ontstaat er een fluitend geluid.

Een schurend, tikkend of ploffend geluid is ook niet goed. Dit is meestal te danken aan een niet werkende verbranding of wanneer onderdelen niet meer goed werken. Een brommend geluid komt door een kapotte pakking.

Bij vreemde geluiden is het verstandig om zo snel mogelijk een monteur in te schakelen. Vaak is er een reparatie nodig. Wanneer u hier te lang mee wacht, kunnen er meer onderdelen kapot gaan.

Cv-ketel stinkt

Normaal moet u de cv-ketel niet ruiken, dus wanneer deze stinkt is er zeker sprake van een cv-ketel storing.

Belangrijk: ruikt u een brandende geur, gas of rotte eieren? Doe dan direct alle deuren en ramen open, verlaat uw woning en schakel meteen hulp in. Deze geuren duiden namelijk op een verkeerde verbranding van het gas en kunnen duiden op koolmonoxide, waterstofsulfide of een gaslek. U hebt hierbij direct hulp nodig om de storing te verhelpen.

Soms is het lastig om de oorzaak van dit cv-ketel probleem te vinden. Het kan bijvoorbeeld liggen aan een lekkage, waardoor het muf gaat ruiken in de ruimte waar de ketel staat. Wanneer er condenswater lekt, gaat het zuurder ruiken in de ruimte. Dit komt door een kapotte sifon, deze moet de geur tegenhouden. Een cv-ketel is aangesloten op het riool. Wanneer deze aansluiting niet goed is, kunt u een rioollucht ruiken in uw woning.

Cv lekt water

In de cv-ketel zit water en wanneer de ketel lekt, ontstaat er waterschade in uw woning. U herkent dit door een plas water of vochtplekken onder of rondom de ketel. Let bij een lekkende cv-ketel altijd op de waterdruk, deze kan snel afnemen. Zonder een goede waterdruk, werkt de cv-ketel niet goed.

Is de waterdruk te laag? Vul de ketel bij of zet de ketel uit tot er een monteur bij is gekomen.

Lekkend water kan ontstaan door een kapotte ontluchter, condenswater uit de afvoer, via het overstortventiel of door lekkend water bij de koppelingen. Ook kan de oorzaak bij het expansievat liggen, dit is het rode vat naast de ketel. Wanneer het expansievat kapot is, moet deze vervangen woren.

Ook wanneer de cv-ketel water lekt, is het nodig dat u een monteur erbij haalt voor een reparatie.

cv-ketel storing

Geen warm water

Voordat u een monteur hiervoor gaat inschakelen, kunt u een aantal stappen zelf doen. Controleer als eerste of uw ketel aan staat en of u ketel bijgevuld moet woren. De druk moet meestal liggen tussen de 1,2 en de 2 bar.

Klopt dit allemaal? Reset dan de cv-ketel, dit duurt een paar minuten.

Hebt u een storingsnummer? Deze staat op het display op de ketel. Zoek de storingscode op, om te controleren wat u moet doen bij deze cv-ketel storing.

Helpt niets? Dan is het nodig om een monteur in te schakelen.

Geen verwarming

Doet de verwarming het niet, maar heeft u wel warm water? Controleer dan eerst of de thermostaat het nog wel doet en of de radiatorkranen geopend zijn. Soms is het zo opgelost met een nieuwe batterij. Ook kunt u controleren of de verwarming wel aanslaat als u de temperatuur verhoogt en of de waterdruk klopt.

Hoort u ook geluid uit de radiatoren komen? Waarschijnlijk ligt de oplossing dan in het ontluchten van de radiatoren, dan zit er minder lucht in het systeem en hierdoor doet de verwarming het beter.

Krijgt u een storingscode te zien? Volg dan de stappen in het instructieboekje. Helpen al deze oplossingen niet? Schakel dan de hulp in van een monteur voor het oplossen van de storing.

Kapotte onderdelen

Een aantal onderdelen van een cv-ketel kunnen kapot gaan na verloop van tijd of door storingen, maar deze zijn vaak gemakkelijk te vervangen.

Onderdelen die het vaakst kapot gaan:

  • Pomp
  • Warmtewisselaar
  • Ventilator
  • Thermostaat
  • Expansievat
  • Driewegklep

Kapotte cv-ketel

Vaak last van cv-ketel storingen? Of doet de cv-ketel helemaal niets meer? Dan is de cv-ketel waarschijnlijk kapot. Hier zit u natuurlijk niet op te wachten, maar aan het einde van de levensduur komt dit wel voor.

Een kapotte cv-installatie moet vervangen worden. Voordeel is dat u dan kunt kiezen voor een nieuwer en energiezuinig model. Het vervangen van een cv kost ongeveer een halve tot een hele dag.

storing cv-ketel

Cv storingen bij bekende merken

Wanneer uw cv-ketel het niet goed doet of last heeft van een storing, staat er vaak een storingsnummer in het display op de ketel. De code geeft aan wat het probleem is. Het ene probleem is gemakkelijk op te lossen, voor anderen heeft u de hulp nodig van een installateur. Wij hebben een lijst met een aantal storingscodes van bekende merken, want elk merk hanteert een eigen lijst, maar controleer ook altijd de handleiding van uw ketel.

Nefit

Nefit is een bekend merk in Nederland. Bij een cv-storing van Nefit-ketels kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn.

Meest voorkomende Nefit storingscodes:

  • 2E: waterdruk is te laag, vul de cv-ketel bij.
  • 2F, 2L en 2P: afwijkende temperatuur. Controleer of er voldoende radiatoren open staan en ontlucht de radiatoren.
  • 4C: te hoge temperatuur in de ketel. Controleer de waterdruk en vul deeze bij wanneer noig. Herstart de ketel.
  • 6A: de brander ontsteekt niet meer, waarschijnlijk is er een technische fout en heeft u een monteur nodig.
  • H07: waterdruk te laag, vul deze bij.

Intergas

Intergas staat bekend om hun betrouwbaarheid, maar zoals bij elk apparaat kunnen ze last krijgen van storingen. Last van een storing van uw cv-ketel van Intergas? Controleer dan eerst of u een storingscode ziet.

Intergas storingscodes:

  • 1: de temperatuur in de ketel is te hoog, waardoor de druk toeneemt. Open de radiatorenkranen, ontlucht de radiatoren en controleer de waterdruk.
  • 4: geen vlam in de ketel. Controleer of de gaskraan open staat en reset het toestel.
  • 5: slecht vlamsignaal. Schakel altijd een vakman in.
  • 6. detectiefout met de vlam. Schakel altijd een vakman in.

De storingen kunnen verschillende oorzaken hebben, van een verkeerde instelling, een technische fout tot een kapot onderdeel. Wanneer er geen storingscode beschikbaar is, is het handig om eerst de documenten door te lezen voor wat u moet doen en anders een monteur in te schakelen.

Vaillant

Vaillant heeft zeer veel verschillende storingscodes. Ziet u een code in het scherm bij een cv-ketel storing? Raadpleeg dan de handleiding om te zien welke stappen u moet nemen.

Een bekende foutmelding is F00. Deze code geeft aan dat er iets fout gaat met de retourtemperatuurvoeler. Vaak is het nodig om een kabel te vervangen of het onderdeel te vervangen. Een ander bekende storingscode van Vaillant is F29. F29 geeft een probleem met het ontsteken van de ketel aan. Hiervoor hebt u altijd een monteur nodig, dit kunt u helaas niet zelf oplossen.

Remeha

De storingscodes van Remeha lopen van E0 tot en met E45. Voor de meeste storingen heeft u een monteur nodig om het probleem op te lossen.

E0, E1 en E2 geven aan dat de temperatuur niet goed is in de ketel. Bij code E6 gaat het fout met de vlamvorming en E7 geeft aan dat er geen water in de ketel zit of dat de pomp niet goed draait. Een kapotte ventilator wordt aangegeven met E8.

Bekijk de storingscodes in de handleiding van uw ketel, om te zien wat u moet doen.

Atag

De bekendste Atag storingscodes:

  • C105: de cv-ketel doet een automatisch ontluchtingsprogramma. Dit duurt een paar minuten. Wacht tot de code verdwijnt. Blijft deze staan na een aantal minuten of reset? Schakel dan een monteur in.
  • C117: de waterdruk is te hoog. Zet de thermostaat uit en wacht minstens 15 minuten. Sluit de slang aan en draai de kraan open, laat de waterdruk zakken tot 1,5 tot 2 bar.
  • C118: de waterdruk is juist te laag. Zet nu ook de thermostaat uit, wacht 15 minuten en vul aan tot 1,5 tot 2 bar. Was de waterdruk onder de 0,7 bar? Draai dan ook een ontluchtingsprogramma.
  • C133: geen gas. Controleer of de gaskraan open staat? Reset de cv-ketel.

Problemen met een cv-ketel storing?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Cv-ketel storing zelf verhelpen

Bij een storing van de cv-ketel zijn er ook een aantal dingen die u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer de storing veroorzaakt wordt door luchtbellen in het systeen of een te lage waterdruk. Dit zijn eenvoudige problemen die met een handeling die u zelf kunt doen, snel zijn opgelost.

Volg eerst het stappenplan.

Stappenplan

  • 1. De eerste stap is het controleren of de ketel stroom heeft. Check of de stekker in het stopcontact zit en of alles werkt.
  • 2. Vervolgens controleert u of er voldoende waterdruk is. Meestal moet deze tussen de 1,2 en de 2 bar liggen, maar bekijk hiervoor ook de handleiding van uw ketel.
  • 3. De gaskraan moet open zijn. Een cv-ketel werkt op gas en zonder gastoevoer werkt het niet.
  • 4. Reset de cv-ketel.
  • 5. Controleer de storingscode.
  • 6. Schakel een monteur in, wanneer ovenstaande oplossingen niet werken.

Ketel bijvullen

Voor het bijvullen van de cv-ketel heeft u het volgende nodig: een slang (wordt bijna altijd meegeleverd met de ketel) en een waterkraan.

Zet eerst de thermostaat op laag, zodat de ketel niet hoeft te verwarmen. Wacht zeker 15 minuten, voordat u gaat bijvullen. Sluit de slang aan op de vulkraan, let erop dat deze u deze nog niet opendraait. Koppel de slag aan de cv-ketel of het expansievat, dit heet de vulkraan. Open de kraan van de cv-ketel voorzichtig open en open daarna pas de waterkraan.

Het water stroomt nu in de ketel. Controleer ondertussen de druk en draai de vulkraan dicht wanneer de druk goed is. Sluit daarna de waterkaan en haal de slag eraf. Er kan nog water in de slag zitten, dus het is handig om hier een emmer bij te houden.

Na het vullen van de ketel is het soms nodig om de radiatoren te ontluchten. Er kan namelijk soms lucht in de radiatoren komen en hierdoor werken ze niet goed.

Verwarming ontluchten

Voor het ontluchten van de radiator hebt u een speciale ontluchtingssleutel nodig. Deze kunt u kopen bij een bouwmarkt, een monteur kan dit ook voor u doen. Verder is het handig om een doek bij de hand te hebben.

Schakel eerst de verwarming uit en wacht tot de radiatoren helemaal koud zijn. Begin bij de radiatoren die het verst weg zitten van de ketel, meestal begint u dus op de begane grond en gaat u dan naar boven naar de verdiepingen.

Aan de bovenkant van elke radiator zit een ontluchtingsventiel. Gebruik de sleutel om het ventiel open te draaien. Laat het lucht ontsnappen en wacht tot er water uit het ventiel komt, draai dan het ventiel weer dicht. Herhaal dit proces voor alle radiatoren.

Na het ontluchten is het soms nodig om de cv-ketel bij te vullen. Dit komt omdat de druk door het ontluchten gedaald kan zijn.

Cv problemen voorkomen: wat kan ik doen?

Cv problemen kunt u niet altijd voorkomen, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen.

De eerste tip van ons is om regelmatig onderhoud te laten plegen. Onderhoud is belangrijk om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen voordat ze ernstiger worden. Met onderhoud werkt de ketel ook beter en komen cv storingen minder vaak voor.

De tweede tip is om regelmatig de druk in de ketel te controleren en de radiatoren te ontluchten wanneer dit nodig is. Luchtbellen in het systeem verminderen de efficiëntie van de verwarming.

De derde tip is om in de winter de radiatoren op vriesbescherming te zetten. U moet ze niet helemaal uitschakelen, ook niet in ruimtes waarin u niet komt in de winter. Er kan dan namelijk vorstschade ontstaan.

En de vierde tip is dat u niet te lang moet wachten met het vervangen van de cv installtie. Na verloop van tijd werkt een cv-ketel steeds minder goed en komen er ook steeds vaker storingen voor. Vervelend voor u, want u hebt dan geen warm water, maar het kan ook veel gaan kosten wanneer er dure onderdelen kapot gaan.

cv-ketel problemen

Cv-storing oplossen: installateur nodig?

Last van een cv-storing en wilt u een installateur inschakelen om het probleem op te lossen? Een goede keuze? Een installateur heeft ervaring en kennis met verschillende types en merken cv-ketels en verhelpt het probleem vaak erg snel. Zo heeft u weer snel warm water in uw woning.

Vraag gratis offertes aan om te besparen op de kosten. Via onderstaande knop vult u uw gegevens in en u ontvangt automatisch een aantal gratis offertes. Geheel vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast.