vloerverwarming

Vloerverwarming

Niets is zo aangenaam als in de ochtend of avond te genieten van een heerlijk verwarmde vloer. Voorheen werd het altijd gebruikt als bijverwarming in de badkamer, tegenwoordig vindt er een opmars plaats en kiezen steeds meer mensen vloerverwarming als hun hoofdverwarming. Hier zitten namelijk meerdere voordelen aan verbonden. Wat is voor u de beste keuze, en is uw woning wel geschikt voor vloerverwarming, hier vindt u alle informatie over verwarming in uw vloer.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend diverse offertes aan (max. 5) via ons netwerk.

Gratis offertes vergelijken

Van Vliet vloerverwarming; creëer een comfortabele leefomgeving in uw huis.

Wij zijn gespecialiseerd in het infrezen en leggen van elektrische vloerverwarming. Last van een storing? Vergelijk vrijblijvend offertes.

Hoe werkt het?

Vloerverwarming is al heel oud en werd vroeger al in de Romeinse tijd gebruikt. Met warme lucht afkomstig van een houtvuur werd een holle ruimte onder de vloer verwarmd. Tegenwoordig hebben we meerdere manieren om onze vloer te verwarmen, door middel van een elektrisch of een warm water systeem. Door middel van warmtestraling of radiatie wordt de vloer van uw woning gelijkmatig verwarmd, ook doordat de leidingen door de hele ruimte liggen, zorgt het voor een aangename temperatuur.

Op deze pagina leest u meer over de kosten voor het aanleggen van vloerverwarming.

vloerverwarming frezen

Frezen

Bij vloerverwarming komen er leidingen onder de vloer te liggen, deze komen in het zandcement vloer van uw woning. Er moeten echter nog wel groeven gemaakt worden voor deze leidingen, dat gebeurd met een freesmachine. Met een freesmachine wordt vaak een slakkenhuispatroon gemaakt, dan wordt de warmte namelijk gelijkmatiger verdeeld over de ruimte. Dit wordt vaak door gekwalificeerde vakmannen uitgevoerd om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Zij hebben in een dag een kamer gefreesd en daar verwarmingsleidingen gelegd, moeten er echter meerdere kamers gedaan worden, dan duurt de klus uiteraard wat langer. Wilt u het liever allemaal zelf doen, dan is het verstandig om een freesmachine te huren. Let er wel op dat dit een zeer lastige klus is, en u dit beter kunt overlaten aan een professional.

vloerverwarming leggen

Vloerverwarming leggen

U heeft twee keuzes als u vloerverwarming gaat leggen, kiest u ervoor om het als hoofdverwarming te laten fungeren, dan heeft u geen andere warmte bronnen nodig. Bij bijverwarming is dit wel noodzakelijk, dan fungeert de verwarming in de vloer als extra om bij te warmen. Er wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming, vooral bij nieuwbouwwoningen. Bij deze variant heeft u geen radiatoren meer nodig en zult u altijd genieten van warme voeten. In de oudere woningen wordt er vaak gekozen voor bijverwarming, dit omdat er al radiatoren hangen en anders de gehele vloer eruit moet om bij de ondervloer te komen om groeven te frezen. Wilt u echter een nieuwe vloer plaatsen, dan kunt u overwegen om als nog voor hoofdverwarming te kiezen.

Besparen

Besparing

Niet alleen voor u en uw kinderen is het fijn, u heeft geen last meer van koude voeten en voor de kinderen is het lekker om op een verwarmde vloer te spelen. Naast dat u altijd een lekkere warme vloer heeft, is het ook goed voor uw portemonnee. Vloerverwarming is namelijk energiezuiniger dan de gebruikelijke radiatoren. Per jaar kunt u gemiddeld 180 m³ gas besparen, dat komt neer op een besparing van €117, – per jaar. Uiteraard varieert het bedrag dat u bespaart per huishouden. Het bovengenoemde bedrag is gebaseerd op een huishouden van drie personen. Bent u benieuwd hoeveel u bespaart indien u overstapt naar vloerverwarming? Neem dan gerust contact op met onze monteur. Van Vliet geeft u deskundig advies.

Vloerverwarming storing

Storing

Er kunnen zich meerdere storingen voor doen waardoor u geen warmte meer heeft. Er is niets zo vervelend als u geen warmte meer heeft, vooral als u vloerverwarming als hoofdverwarming heeft. De meest voorkomende oorzaken als u geen warmte meer heeft zijn dat uw ketel is uitgevallen of dat de circulatiepomp niet meer draait. Is uw CV-ketel uitgevallen, dan is dit een simpele opgave om deze weer aan te zetten. Draait echter uw pomp niet, kijk dan of deze goed is aangesloten en wel een elektrische toevoer heeft. Heeft u weinig verstand van, dan is het verstandig om een monteur in te schakelen. Zij weten exact wat er aan de hand is en hebben het probleem snel voor u opgelost.

Reparatie

Er zijn een aantal storingen waardoor de verwarming niet goed meer zijn werk doet. Voor u een aantal storingen op een rij die effect hebben op de werking van uw verwarming.

Heeft u geen warmte meer, dan kan het zijn dat uw CV-ketel uit staat of dat de circulatiepomp niet meer draait, kijk dan of deze zijn aangesloten. Wat echter ook een probleem kan zijn, is dat het systeem tijd nodig heeft om warm te worden. Vooral bij een vloerverwarming dat gebruikt wordt als bijverwarming, kan dit een probleem zijn. Het kan namelijk zijn dat uw radiatoren snel op temperatuur zijn en dat de CV-ketel weer afslaat. Een oplossing is door uw maximum temperatuur van uw radiatoren op 18 graden te zetten en de thermostaat op 20 graden te zetten, uw ketel zal dan vervolgens de warmte niet meer hoeven te verdelen, maar gericht naar uw vloer sturen.
Te veel warmte heeft als oorzaak dat uw thermostaat of uw maximaalthermostaat niet goed staat afgesteld. Deze staan te hoog afgesteld en het wordt zonder dat u dat wilt veel te warm. Dit heeft echter ook gevolgen voor uw energierekening.
Een ruisend of een tikkend geluid vanuit uw vloer, heeft als oorzaak dat er lucht in uw systeem zit. Uw vloerverwarming is er aan toe om ontlucht te worden. Doordat er lucht in het systeem zit, kan uw vloer niet goed opwarmen. Na de ontluchting zal uw systeem zich weer beter kunnen verwarmen.
Uw vloer wordt niet goed meer warm omdat uw ketel drukverlies heeft. Dit komt omdat uw ketel bijgevuld moet worden. Is uw ketel nog vol maar heeft u als nog geen druk, dan bestaat er een kans dat uw expansievat kapot is. Door uw expansievat te vervangen, kunt u weer genieten van een warme vloer.
Dit zijn enkele problemen voor u op een rij die het meeste voorkomen. Veel van deze storingen zou u zelf op kunnen lossen. Bent u echter niet zo technisch, dan is het verstandig om een gediplomeerd monteur in te schakelen die deze storingen voor u repareert. Hiermee voorkomt u complicaties.

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Een elektrische vloerverwarming werkt praktisch hetzelfde als een systeem dat op uw CV-ketel aangesloten wordt. Alleen wordt elektrische variant vaker gebruikt in kleinere ruimtes zoals uw slaap- of badkamer. Een elektrische vloerverwarming wordt geleverd in matjes. Deze matjes kunt u onder uw vloer plaatsen en er hoeft niet in uw vloer gefreesd worden. Het is zelfs mogelijk om ze op uw oude ondervloer te leggen waar u uw nieuwe vloer overheen legt. Vanuit veiligheidsredenen worden alle elektrische vloerverwarmingssystemen via een eigen circuit met een eigen zekering op het elektriciteitsnet van de woning aangesloten.

Voor- en nadelen

Vloerverwarming kent enkele voordelen ten opzichte van de standaard radiatoren, voor u alle voor- en nadelen op een rijtje.

Het mooie van vloerverwarming is dat u overal in uw woning warme voeten heeft. Tenzij u vloerverwarming als bijverwarming heeft.
Doordat er groeven in de vloer zijn gemaakt waar de leidingen in liggen, ziet u het verwarmingssysteem niet zitten. Radiatoren daarin tegen ziet u altijd hangen en zijn niet mooi.
Overal waar de leidingen liggen in een ruimte zal het gelijkmatig warm worden. Ten opzichte van radiatoren waarbij de radiator die het verst van de CV-ketel af zit het laatste warm wordt. Bij vloerverwarming is dat niet het geval.
Iedereen kent het wel, komt u net thuis en u wilt lekker de verwarming aan zetten. Radiatoren zijn snel opgewarmd, bij vloerverwarming duurt dit echter erg lang. Vanaf het moment dat u de kachel aanzet duurt het een aantal uren voordat u merkt dat de verwarming aan staat. Hier kunt wel rekening mee houden door de temperatuur in huis wat minder laag te zetten.
U ziet dat er best veel voordelen zijn voor vloerverwarming tegen over reguliere verwarming. Er zijn vele opties mogelijk, ook in uw huis. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere specialisten uit ons netwerk.

Contact

Offerte aanvragen vloerverwarming

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden betreffende vloerverwarming? Neem dan gerust contact met ons op. Van Vliet heeft ruime ervaring. Wij brengen u graag op de hoogte van de mogelijkheden!