Rookgasafvoer vervangen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Rookgasafvoer vervangen

Na ongeveer 15 jaar moet u de rookgasafvoer laten vervangen. Meestal wordt de afvoer vernieuwt wanneer er een nieuwe cv-ketel geplaatst wordt. Een goed werkende rookgasafvoer is zeer belangrijk, want deze voert schadelijke verbrandingsgassen af naar buiten. Bij een onvolledige verbranding komt er koolmonoxide vrij in een woning en dit is zeer gevaarlijk. Op deze pagina leest u meer over de rookgasafvoer, waarom dit belangrijk is en wanneer u het moet laten vervangen. Besparen op de kosten?

Start nu de offerteaanvraag!

Door het offerteformulier invullen ontvangt u gratis en vrijblijvende offertes met een scherpe prijs.

Wat is een rookgasafvoer?

De cv-ketel maakt gebruik van een verbrandingsproces om de verwarming op te warmen of voor warm water. Tijdens het verbrandingsproces komen er rookgassen vrij. Deze rookgassen worden met een speciaal afvoersysteem afgevoerd naar buiten: de rookgasafvoer.

Een rookgasafvoer is een dubbele pijp die in elkaar in geschoven. De binnenste pijp voert constant de gassen af, terwijl de buitenste pijp verse lucht aanvoert. Dit systeem wordt ook wel een concentrische rookgasafvoer genoemd. Een concentrische rookgasafvoerkanaal is veiliger, want bij slijtage van de binnenste buis komen er nog geen rookgassen in de woning. Een cv-ketel geeft daarnaast direct een storing aan wanneer er geen verse lucht meer aangevoerd wordt.

rookgasafvoer vervangen

Waarom is rookgasafvoer belangrijk?

Tijdens het condensatieproces in een cv-ketel komen er schadelijke verbrandingsgassen vrij. Deze gassen moeten afgevoerd worden. Dit gebeurt via een dubbele buis die bovenop de cv-ketel geplaatst is. De binnenste buis voert de rookgassen af en de buitenste buis voert verse lucht aan.

Koolmonoxidevergiftiging?

Bij een onvolledige verbranding komt er koolmonoxide vrij. Bij een goede ventilatie en kleine hoeveelheden koolmonoxide is dit niet gevaarlijk. Wanneer er echter veel koolmonoxide vrijkomt, is het wel zeer gevaarlijk. Alhoewel het bijna niet mogelijk is dat er koolmonoxide vrijkomt via een moderne concentrische rookgasafvoer, is het verstandig om voor de zekerheid een koolmonoxidemelder op te hangen naast de cv-ketel.

Wanneer de rookgasafvoer vervangen?

De gemiddelde rookgasafvoer heeft een levensduur van 15 jaar. Dit is ongeveer gelijk met de cv-ketel. Tijdens het condensatieproces in de cv-ketel komen er namelijk niet alleen verbrandingsgassen vrij, maar ook een zuur. Dit zuur tast de afvoer aan. Door beschadigingen zouden er schadelijke gassen terecht kunnen komen in de woning.

Dit wilt u altijd vermijden!

Een vakman vervangt daarom altijd de rookgasafvoer bij een nieuwe cv-ketel. Daarnaast controleert hij ook bij elke onderhoudsbeurt of er nog sprake is van een volledige verbranding en of de rookgassen op de juiste manier afgevoerd worden.

Rookgasafvoer vervangen, wat doet de vakman?

Het vervangen van de rookgasafvoer gaat bijna altijd hand in hand met het vervangen van de verwarmingsketel. De vakman ontkoppelt het gehele systeem en haalt de afvoer buis weg. Vervolgens plaatst hij een nieuwe ketel en de afvoer. Ook controleert de vakman het gehele systeem en voert hij een veiligheidscheck uit om te controleren of er geen gassen vrij komen.

Is het echt nodig om de rookgasafvoer te vervangen?

Soms krijgen specialisten de vraag of een rookgasafvoer wel vervangen moet worden als er een nieuwe cv-ketel geplaatst wordt. Het antwoord is ja! Dat moet zeker. De gemiddelde levensduur is gelijk aan een cv-ketel, ongeveer 15 jaar. Zou je het vervangen één keer overslaan, dan moet een afvoer dus ongeveer 30 jaar meegaan en dat is veel te lang.

Het belang van inspectie en onderhoud

Een verwarmingsketel vereist onderhoud. Het is verstandig om minimaal één keer per jaar een vakman in te schakelen voor een onderhoudsbeurt. Tip: neem een onderhoudscontract, want de kosten voor eenmalig onderhoud zijn vaak hoger dan met een onderhoudscontract.

Met onderhoud werkt de cv-ketel niet alleen beter en behaalt u een hoger rendement, het is ook veiliger. Tijdens een onderhoudsbeurt controleert de vakman namelijk of alle gassen volledig verbrand worden en of er geen lek is.

Een lek kan erg gevaarlijk zijn, want dan komen er schadelijke stoffen in de woning terecht. Sla daarom geen inspectie- en onderhoudsbeurt over.

Waaruit bestaat een veiligheidsinspectie?

Waaruit een veiligheidsinspectie bestaat verschilt per onderhoudsbedrijf. Bij een inspectie controleren de vakmannen in ieder geval of er koolmonoxide vrijkomt en controleren ze de leidingen op gaslekkages. In het geval van een lekkage nemen ze direct passende maatregelen, zoals het vernieuwen van het kapotte onderdeel.

Andere onderdelen van een veiligheidsinspectie zijn het controleren van de beugels van de rookgasafvoer. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld, dus de vakman weet precies waar hij op moet letten. Tevens controleert een vakman of er geen obstakels zijn bij een dak- of muurdoorvoer.

Ervaren vakman nodig voor het vervangen van de rookgasafvoer?

Vul offerteformulier in voor gratis scherp geprijsde offertes!

Rookgasafvoer vervangen appartement

Woont in een appartement. Dan mag u mogelijk niet zomaar de rookgasafvoer vervangen. Controleer altijd bij de Vereniging van Eigenaren aan welke voorwaarden de afvoer moet voldoen en of u of de vereniging verantwoordelijk is voor het vernieuwen. Bij een individuele afvoer moet u zelf het vervangen regelen, maar mogelijk moet u wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Is er sprake van een gezamenlijke afvoer? Dan kunt het de afvoer niet zelf laten vervangen, maar moet u de VvE inschakelen.

Combinatie Luchtaanvoer Verbranding rookgasafvoer

Een Combinatie-Luchttoevoer-Verbrandingsgasafvoersysteem (CLV-systeem) komt alleen voor in flatgebouwen. Bij dit systeem komen alle rookgasafvoeren van alle appartementen in één gezamenlijke afvoerpijp. Het is zeer belangrijk dat elke cv-ketel een terugslagklep heeft, zodat de rookgassen niet terug kunnen stromen in één ketel. Bij een CLV-systeem komen er dus verschillende rookgassen samen in grote gedeelde buis.

rookgasafvoer

Waar is de VvE verantwoordelijk voor?

In een flatgebouw is een Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. In sommige gevallen zijn ze ook verantwoordelijk voor het vervangen van de rookgasafvoer. Wanneer er sprake is van een gezamenlijk afvoer, dan ligt de verantwoordelijkheid en de kosten voor het vervangen bij de VvE.

Er is soms wel wat onduidelijkheid over wat een Vereniging van Eigenaren nou wel en niet moet regelen. De Rijksoverheid heeft daarom een handig document opgesteld met alle regelgeving. Op rijksoverheid.nl vindt u dit pdf-document.

Waar zijn bewoners van de appartement verantwoordelijk voor?

De meeste flatgebouwen hebben appartementen met een eigen cv-ketel en een eigen rookgasafvoer. Alle buizen van deze rookgasafvoeren komen dan wel samen in verticale buis van vloer naar dak, maar blijven wel apart. Elke bewoner moet zorg dragen voor zijn afvoer en het vervangen daarvan.

Bewoners in een flatgebouw moeten zorgen dat de cv-ketel goed aansluit bij de cv-ketels van de buren. Een VR-ketel mag bijvoorbeeld niet aangesloten worden op hetzelfde kanaal als een HR-ketel. Daarnaast zijn ketels met CW-waarde 5 en hoger meestal niet toegestaan, omdat de temperaturen van de rookgassen te hoog worden. Uw ketel moet ook voorzien zijnvan een terugslagklep.

Rookgasafvoer en dakdoorvoer

Rookgassen worden met een dubbele buis uit de cv-ketel afgevoerd. Meestal gaat het hier om een dakdoorvoer, maar een muurdoorvoer is ook een optie. Een dakdoorvoer is vaak beter, omdat de schadelijke gassen dan niet in een openstaand raam kunnen vliegen.

Hoe ziet zo’n dakdoorvoer eruit?

Bij een plat dak gebruikt een specialist een speciale plakplaat. Hierin zit een ronde opening voor de buis van de rookgassen. Bij een hellend dak kan er geen plakplaat gebruikt worden. Een vakman gebruikt dan meestal een speciale dakdoorvoerpan. Deze dakdoorvoerpan is een stukje lood of kunststof met een doorvoerstuk. De dakdoorvoerpan moet ook altijd vervangen worden bij het vervangen van de rookgas.

vervangen rookgasafvoer

Rookgasafvoer cv vervangen? Monteur inschakelen!

Het vervangen van de rookgasafvoer is niet eenvoudig. Belangrijk dus dat u hiervoor een ervaren monteur inschakelt. De gemiddelde levensduur van de afvoer is ongeveer gelijk aan de cv-ketel. Laat u dus uw cv-ketel vervangen? Vernieuw dan meteen de rookgasafvoer. Deze afvoer voert de schadelijke verbrandingsgassen af die vrijkomen tijdens het condensatieproces in de cv-ketel.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken kiest u gemakkelijk de beste monteur voor uw cv of rookgasafvoer. Daarnaast bespaar u op de kosten. De offerteservice is geheel gratis en zonder verplichtingen.