Besparen op een hoogrendementsketel?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Hoogrendementsketel: alle informatie

Heeft u een nieuwe hoogrendementsketel nodig? Of wilt u de oude ketel laten vervangen door een energiezuinige variant? Een hr-ketel heeft een hoog rendement, hiermee bespaart u dus op uw energiekosten.

Op deze pagina leest u alles over hoogrendementsketels, de soorten ketels en de prijzen. Ook geven we u handige tips waarop u moet letten bij het kopen van een nieuwe ketel en hoe u kunt besparen op de kosten. Lees snel verder voor meer informatie.

Hr-ketel: een korte samenvatting

 • De prijzen voor een hr-ketel beginnen vanaf €1.500,-.
 • De prijs wordt bepaald door: type ketel, vermogen of CW-klasse, montagekosten en het merk.
 • Een hoogrendementsketel is een verwarmingssysteem met een hoog rendement, want alle energie wordt omgezet in bruikbare warmte.
 • Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsketels, namelijk een hr-ketel, Hre-ketel en een Uhr-ketel.
 • Bespaar op de kosten met goed onderhoud, een programmeerbare thermostaat, het ontluchten van de radiatoren en het vergelijk van offertes.
 • Er is nu geen subsidie voor een hr-ketel, alleen wanneer u dit combineert met energiebesparende maatregelen.

Hoogrendementsketel prijs

De prijs van een hoogrendementsketel begint vanaf €1.500,-. Dit is voor een soloketel, een combiketel is iets duurder met prijzen tussen de €1.500,- tot €2.600,-.

Een Uhr-ketel of een Hre-ketel zijn duurder, de prijzen beginnen vanaf €1.800,- en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Voordeel van deze ketels, is dat ze een veel hoger rendement behalen. Hierdoor verdient u uw investering weer terug, doordat u minder kwijt bent aan de energiekosten.

Naast de aanschafkosten van een hr-ketel, moet u ook rekening houden met de montagekosten van €500,- tot €900,-.

In de tabel vindt u nog meer gemiddelde prijzen.

Wat kost een hoogrendementsketel?

Type ketel Rendement Gemiddelde prijs*
Hr soloketel 70% tot 80% €1.500,-
Hr combiketel 100% tot 147% €1.500,- tot €2.600,-
UHR combiketel 140% tot 147% €1.800,- tot €3.000,-
Hre-ketel 100% €4.000,- tot €6.000,-
Montagekosten N.v.t. €500,- tot €900,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten.

Kosten hr-ketel: factoren die de prijs beïnvloeden

Een aantal factoren beïnvloeden de prijs van een hr-ketel.

Dit zijn de belangrijkste factoren:

 • Type ketel: de belangrijkste factor die de kosten beïnvloedt is het type ketel dat u kiest. Een soloketel is goedkoper dan een combiketel, maar wij raden aan om altijd te kiezen voor een combiketel. Dit type ketel verzorgt zowel het warm water uit de kraan als de verwarming. Ketels met een hoog rendement zijn duurder, maar zijn tegelijkertijd ook energiezuiniger.
 • Vermogen: het vermogen, ook wel CW-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warm water er per minuut geleverd kan worden. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de prijs.
 • Montagekosten: ook het monteren van de ketel beïnvloedt de totaalprijs. Het installeren van een nieuwe ketel kost meestal een halve tot een hele dag.
 • Merk: ook het merk is van invloed op de prijs. A-merken zoals Nefit, Atag en Vaillant zijn duurder, dan merken zoals Remeha, Intergas en Bosch. Voordeel van A-merken is dat ze vaak betrouwbaarder zijn en een langere levensduur hebben.

hoogrendementsketel

Wat is een hoogrendementsketel?

Een hoogrendementsketel, ook wel bekend als een hr-ketel, is een geavanceerd verwarmingssysteem. Een hr-ketel heeft een efficiënte verbranding, hierdoor is het rendement zeer hoog en bespaart u aanzienlijk op de energiekosten ten opzichte van de oude ketels.

Het rendement van een hr-ketel ligt ongeveer tussen de 90% tot 107%. Dit betekent dat bijna alle tot alle energie wordt omgezet in bruikbare warmte voor uw woning.

Een hoogrendementsketel is niet alleen goed om te besparen op de energiekosten, maar het is ook goed voor het milieu door de verminderde CO2-uitstoot. Daarnaast zijn de meeste hoogrendementsketels een stuk kleiner, waardoor ze minder ruimte innemen.

Hoogrendementsketel laten plaatsen?

Vergelijk gratis offertes & bespaar op de kosten!

Hoogrendementsketel of condensatieketel?

Een hoogrendementsketel en een condensatieketel zijn beide verwarmingsketels voor warm water en om uw huis te verwarmen. Een condensatieketel is altijd een hoogrendementsketel, maar niet alle hoogrendementsketels zijn condensatieketels.

Beide installaties halen warmte uit verbrandingsgassen en met een warmtewisselaar wordt er warmte gegenereerd. Een condensatieketel is echter een type hoogrendementsketel dat extra warmte haalt uit de condensatie van de waterdamp in de verbrandingsgassen. Heel simpel wil dit zeggen dat er meer warmte uit dezelfde werking als bij een hoogrendementsketel gehaald wordt. Dit betekent dat een condensatieketel zeer efficiënt werkt.

Een hre-ketel en een UHR-ketel zijn geen condensatieketels, omdat er geen waterdampen vrijkomen.

Soorten hoogrendementsketels

Er zijn verschillende soorten hoogrendementsketels beschikbaar, elk met eigen kenmerken en voordelen.

Lees hieronder meer over de soorten.

Soloketel

Met een soloketel kunt u alleen water verwarmen voor de centrale verwarming. Voor warm water hebt u een aparte boiler of geiser nodig. Wij raden aan om niet meer voor een soloketel te kiezen, omdat u nog een aparte installatie nodig hebt voor warm water en dit vaak meer stroom kost.

Combiketel

Een combiketel, de naam zegt het al, regelt zowel warm water voor de keuken en badkamer als warm water voor de verwarming. Vrijwel alle ketels zijn tegenwoordig combiketels.

Hr-ketel

De standaard hoogrendementsketel, meestal een condensatieketel, haalt warmte uit de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van de gassen. Een hr-ketel produceert condensvorming, hierdoor is het nodig om de ketel op het riool aan te sluiten voor de afvoer.

Hre-ketel

Een Hre-ketel, een Hoog Rendement Elektriciteit ketel, zorgt niet alleen voor warmte, maar maakt ook zelf energie aan. De energie wordt opgeslagen uit een heteluchtmotor. Dit is voordeliger, want de energie die u zelf opwekt, hoeft u niet meer af te nemen van een energieleverancier. Nadeel van deze ketel is ze een stuk duurder zijn, maar deze investering verdient u weer terug.

Uhr-ketel

Een Uhr-ketel, oftewel een Ultra Hoog Rendement ketel, behaalt een zeer hoog rendement, namelijk 140% tot 147%. Deze ketel is niet alleen zeer energiezuinig, maar ook voordelig voor het energielabel van uw woning.

Een Uhr-ketel werkt samen met een warmtepomp. De warmtepomp gebruikt warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Bij een Uhr-ketel is er geen condensvorming, hierdoor is het niet nodig om de ketel aan te sluiten op het riool.

hr-ketel

Welke hr-ketel kiezen?

Wanneer u een nieuwe hr-ketel gaat kopen, hebt u de keuze uit veel verschillende soorten en merken. We helpen u graag een beetje op weg.

Let als eerste op het vermogen in kW, uitgedrukt in de CW-klasse. Dit vermogen geeft namelijk aan hoeveel liter warm water de ketel kan produceren per minuut. Hoe hoger de CW-klasse, hoe meer warm water er geleverd kan worden. Helaas geldt het ook dat de prijzen van hoogrendementsketels met een hogere CW-klasse duurder zijn.

CW-waarde

Klasse Liter per minuut Meerdere warmwaterpunten tegelijk
CW3 10 Nee
CW4 10 (maar wel sneller) Nee
CW5 17 Beperkt
CW6 21 Ja

Vaak denken mensen dat ze een hr-ketel nodig hebben met een zo hoog mogelijk vermogen, maar dit is niet het geval. Het is belangrijk om het vermogen te kiezen dat past bij uw woning en bij uw wensen. Wanneer u kiest voor een onnodig hoog vermogen, verbruikt u ook onnodig meer gas.

Let naast het vermogen ook op het type ketel, het merk en de garantie. Laat de hoogrendementsketel daarnaast plaatsen door een erkende installateur voor een correcte en veilige installatie.

In 2024 nog wel een hoogrendementsketel kopen?

Ook in 2024 kunt u nog steeds kiezen voor een hoogrendementsketel. Vanaf 2026 is het verplicht om een hybride warmtepomp te plaatsen bij het plaatsen een nieuwe ketel of het vervangen van de oude ketel, maar tot die tijd zijn ze nog steeds verkrijgbaar. Hierbij gelden wel een aantal uitzonderingen. Monumenten, appartementscomplexen en bij het overschrijden van geluidsnormen is dit niet nodig.

Uiteindelijk gaan we steeds meer over op een duurzamer alternatief, zoals een hybride warmtepomp

Besparen op prijs hoogrendementsketel

Het plaatsen van een hoogrendementsketel is een investering en het gebruik ervan al een goede manier om te besparen op de energiekosten. Zeker in vergelijking met de oudere verwarmingssystemen, die een stuk minder efficiënt werken. We hebben nog een aantal aanvullende tips om te besparen op uw investering en hoe u bespaart op de energiekosten.

Dit zijn onze bespaartips:

 • Onderhoud is belangrijk. Zorg ervoor dat uw hoogrendementsketel regelmatig laat onderhouden door een gekwalificeerde technicus. Goed onderhoud helpt ervoor te zorgen dat de ketel efficiënt blijft werken en het voorkomt storingen.
 • Programmeer de thermostaat. Gebruik een thermostaat die u kunt programmeren, zodat de verwarming niet aan staat wanneer u niet thuis bent.
 • Ontlucht de radiatoren. Wanneer er lucht in de radiatoren zit, verwarmt het systeem niet goed.
 • Vergelijk gratis offertes. Door gratis offertes aan te vragen en te vergelijken, krijgt u niet alleen inzicht in de prijzen, maar weet u ook zeker dat u niet teveel betaalt.

Is er een subsidie?

We snappen dat u wilt besparen op de kosten van een nieuwe hoogrendementsketel en bekijkt of er mogelijkheden zijn om een subsidie te ontvangen. Er is echter op dit moment geen subsidie meer waar u van kunt profiteren.

Alleen wanneer u energiebesparende maatregelen neemt, zoals een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler, is het mogelijk om een subsidie aan te vragen. Deze subsidie heet de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing.

Combineert u een nieuwe hr-ketel dus met een warmtepomp? En voldoet u aan alle voorwaarden? Dan kunt u een subsidie ontvangen.

hoogrendementsketels

Hoogrendementsketel plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Nieuwe hoogrendementsketel plaatsen? Of uw oude ketel laten vervangen? Vergelijk dan gratis offertes.

Deze offerteservice is geheel gratis en vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast en kunt op uw gemakt de offertes vergelijken op basis van prijs en voorwaarden.