verwarming

Verwarming

Centrale verwarming heeft een grote invloed op het comfort in huis. U wilt natuurlijk dat dit goed geregeld is zonder te veel aan uw energiekosten te betalen. In dat geval is het zeker verstandig om te kijken of het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel een hoger rendement biedt.

Toe aan een nieuwe cv? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen om te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag

Op deze pagina vindt u meer informatie over stads- en blokverwarming, maar ook over het kopen van diverse duurzame verwarmingsinstallaties voor het verwarmen van uw woning.

  Gratis offertes vergelijken
  Soort werkzaamheden (*)
  Gratis - Vrijblijvend

  Gratis – Vrijblijvend


  Welke soorten verwarming zijn er?

  Er zijn diverse manieren om uw huis te verwarmen. Zo is centrale verwarming via radiatoren één van de meest bekende methodes. Daarnaast maakt ook elektrische vloerverwarming een opmars. Maar wist u dat er tegenwoordig ook stadsverwarming of blokverwarming mogelijk is? Hieronder leest u meer over deze verschillende soorten verwarming.

  Stadsverwarming

  Een woning met stadsverwarming heeft geen eigen centrale verwarming. In dit geval krijgt het pand warmte en warm leidingwater via een netwerk van waterleidingen. Het warme water wordt in het geval van stadsverwarming verwarmd door middel van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Stadsverwarming is dus niet voor iedereen een optie, alleen als uw woning is aangesloten op het netwerk van waterleidingen maakt u gebruik van stadsverwarming.

  Blokverwarming

  Blokverwarming werkt volgens hetzelfde principe als stadsverwarming. Eén ketel verwarmt meerdere huizen met behulp van een netwerk van waterleidingen. Het voordeel hiervan is dat een eigen cv overbodig is. Dat bespaart u een hoop kosten, zowel in aanschaf als in onderhoud. Een nadeel is dat u niet zelf een gasleverancier kan kiezen.

  vloerverwarming

  Vloerverwarming

  In nieuwe huizen ligt tegenwoordig standaard elektrische vloerverwarming en ook in oudere woningen plaatsen inwoners steeds vaker traditionele of elektrische vloerverwarming. In plaats van radiatoren, is de ketel in dit geval aangesloten op leidingbuizen in de vloer. Hier stroomt warm water doorheen, waarna de kamer heel gelijkmatig opwarmt. Dit bespaart een hoop energiekosten.

  centrale verwarming

  Centrale verwarming

  In veel huizen is nog steeds sprake van een centrale verwarming via radiatoren. Met behulp van de cv-ketel vult de radiator zich met warm water. Deze manier van verwarmen is echter een stuk minder efficiënt dan elektrische vloerverwarming. Dat houdt in dat u in een woonhuis met radiatoren de thermostaat een paar graden hoger moet zetten dan in een woning met elektrische vloerverwarming, om dezelfde binnentemperatuur te realiseren.

  Wat kost verwarming?

  Het aanleggen van centrale verwarming is een flinke investering. Voor het aanleggen betaalt u gemiddeld €8.000,- tot €10.000,-. Bij deze kosten zitten het plaatsen en alle materialen inbegrepen.

  Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel?

  Dan variëren de kosten voor het aanleggen van €900,- tot €2.200,-, afhankelijk van de Comfort Waarde (CW). Een ketel met CW3 is een stuk voordeliger en kost ongeveer €900,- tot €1.200,-. Maar een ketel met CW5 of zelfs CW6 zorgt voor een veel hoger wooncomfort. De kosten hiervan liggen tussen de €1.200,- tot €2.200,-. Deze kosten zijn inclusief btw, maar zonder montage.

  Prijstabel: kosten verwarming aanleggen

  Klus Gemiddelde prijs*
  Aanleggen centrale verwarming (installatie en alle materialen) €8.000,- tot € 10.000,-
  Thermostaat plaatsen €50,- tot €1000,-
  CW3-ketel €900,- tot €1.200,-
  CW4-ketel €1.000,- tot €1.400,-
  CW5-ketel €1.200,- tot €1.800,-
  CW6-ketel €1.600,- tot €2.200,-

  *Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en exclusief montage.

  kosten verwarming

  Welke factoren beïnvloeden de kostprijs?

  Bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel komen heel wat kosten kijken. Zo zijn er een aantal keuzes die invloed hebben op de totale kosten. Allereerst uiteraard de keuze voor een solo- of combinatieketel, en ook het type gasketel heeft een invloed op de prijs. Een HRe-ketel is bijvoorbeeld kostbaarder dan een standaard hoogrendementsketel.

  Ook speelt de gewenste comfortwaarde een rol: hoe hoger de comfortwaarde, des te hoger de prijs. De onderstaande keuzes beïnvloeden de kostprijs van een nieuwe verwarmingsketel.

  • De keuze voor een solo- of combiketel;
  • Het type verwarmingsketel: hoogrendementsketel of HRe-ketel;
  • De gewenste comfortwaarde;
  • Het vermogen van de verwarmingsketel.