verwarming

Verwarming

Centrale verwarming heeft een grote invloed op het comfort in huis. U wilt natuurlijk dat dit goed geregeld is zonder te veel aan uw energiekosten te betalen. In dat geval is het zeker verstandig om te kijken of het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel een hoger rendement biedt.

Toe aan een nieuwe cv? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen om te vergelijken.

Start gratis offerteaanvraag

Op deze pagina vindt u meer informatie over stads- en blokverwarming, maar ook over het kopen van diverse duurzame verwarmingsinstallaties voor het verwarmen van uw woning.

Gratis offertes vergelijken


Welke soorten verwarming zijn er?

Er zijn diverse manieren om uw huis te verwarmen. Zo is centrale verwarming via radiatoren één van de meest bekende methodes. Daarnaast maakt ook elektrische vloerverwarming een opmars. Maar wist u dat er tegenwoordig ook stadsverwarming of blokverwarming mogelijk is? Hieronder leest u meer over deze verschillende soorten verwarming.

Stadsverwarming

Een woning met stadsverwarming heeft geen eigen centrale verwarming. In dit geval krijgt het pand warmte en warm leidingwater via een netwerk van waterleidingen. Het warme water wordt in het geval van stadsverwarming verwarmd door middel van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Stadsverwarming is dus niet voor iedereen een optie, alleen als uw woning is aangesloten op het netwerk van waterleidingen maakt u gebruik van stadsverwarming.

Blokverwarming

Blokverwarming werkt volgens hetzelfde principe als stadsverwarming. Eén ketel verwarmt meerdere huizen met behulp van een netwerk van waterleidingen. Het voordeel hiervan is dat een eigen cv overbodig is. Dat bespaart u een hoop kosten, zowel in aanschaf als in onderhoud. Een nadeel is dat u niet zelf een gasleverancier kan kiezen.

vloerverwarming

Vloerverwarming

In nieuwe huizen ligt tegenwoordig standaard elektrische vloerverwarming en ook in oudere woningen plaatsen inwoners steeds vaker traditionele of elektrische vloerverwarming. In plaats van radiatoren, is de ketel in dit geval aangesloten op leidingbuizen in de vloer. Hier stroomt warm water doorheen, waarna de kamer heel gelijkmatig opwarmt. Dit bespaart een hoop energiekosten.

centrale verwarming

Centrale verwarming

In veel huizen is nog steeds sprake van een centrale verwarming via radiatoren. Met behulp van de cv-ketel vult de radiator zich met warm water. Deze manier van verwarmen is echter een stuk minder efficiënt dan elektrische vloerverwarming. Dat houdt in dat u in een woonhuis met radiatoren de thermostaat een paar graden hoger moet zetten dan in een woning met elektrische vloerverwarming, om dezelfde binnentemperatuur te realiseren.

Wat kost verwarming?

Het aanleggen van centrale verwarming is een flinke investering. Voor het aanleggen betaalt u gemiddeld €8.000,- tot €10.000,-. Bij deze kosten zitten het plaatsen en alle materialen inbegrepen.

Bent u toe aan een nieuwe cv-ketel?

Dan variëren de kosten voor het aanleggen van €900,- tot €2.200,-, afhankelijk van de Comfort Waarde (CW). Een ketel met CW3 is een stuk voordeliger en kost ongeveer €900,- tot €1.200,-. Maar een ketel met CW5 of zelfs CW6 zorgt voor een veel hoger wooncomfort. De kosten hiervan liggen tussen de €1.200,- tot €2.200,-. Deze kosten zijn inclusief btw, maar zonder montage.

Prijstabel: kosten verwarming aanleggen

Klus Gemiddelde prijs*
Aanleggen centrale verwarming (installatie en alle materialen) €8.000,- tot € 10.000,-
Thermostaat plaatsen €50,- tot €1000,-
CW3-ketel €900,- tot €1.200,-
CW4-ketel €1.000,- tot €1.400,-
CW5-ketel €1.200,- tot €1.800,-
CW6-ketel €1.600,- tot €2.200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en exclusief montage.

kosten verwarming

Welke factoren beïnvloeden de kostprijs?

Bij het kopen van een nieuwe verwarmingsketel komen heel wat kosten kijken. Zo zijn er een aantal keuzes die invloed hebben op de totale kosten. Allereerst uiteraard de keuze voor een solo- of combinatieketel, en ook het type gasketel heeft een invloed op de prijs. Een HRe-ketel is bijvoorbeeld kostbaarder dan een standaard hoogrendementsketel.

Ook speelt de gewenste comfortwaarde een rol: hoe hoger de comfortwaarde, des te hoger de prijs. De onderstaande keuzes beïnvloeden de kostprijs van een nieuwe verwarmingsketel.

 • De keuze voor een solo- of combiketel;
 • Het type verwarmingsketel: hoogrendementsketel of HRe-ketel;
 • De gewenste comfortwaarde;
 • Het vermogen van de verwarmingsketel.
verwarmingsketel

Een verwarmingsinstallatie plaatsen

Het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel is doorgaans in een paar uur afgerond. Tijdens het plaatsen van een nieuwe installatie, doorloopt de specialist een aantal stappen.

 • Stap 1: het verwijderen van de oude gasketel. Voordat de specialist de oude installatie verwijdert, laat hij al het water uit de ketel lopen en sluit hij de gastoevoer af.
 • Stap 2: installatie nieuwe verwarmingsketel. De specialist hangt de nieuwe installatie op zijn plek en sluit het aan op de gas- en watertoevoer.
 • Stap 3: centrale verwarming inregelen en afstellen. Hierdoor functioneert de centrale verwarming optimaal.
 • Stap 4: het plaatsen van een nieuwe thermostaat: deze stap is optioneel.
Voordat de specialist vertrekt geeft hij u een uitgebreide uitleg over de werking van de installatie en hoe u deze kunt bijvullen.

Soorten verwarmingsketels

Bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel heeft u de keuze uit verschillende ketels. Welke ketel in uw situatie de beste optie is, is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Veel eengezinswoningen hebben tegenwoordig een hoogrendementsketel, maar u kunt ook kiezen voor een condensatieketel of verwarmingsketel met warmtepomp. Wilt u graag besparen op de energiekosten? Oriënteer u dan eens op warmtepompen of zonneboilers.

Hoogrendementsketel

De hoogrendementsketel is tegenwoordig de meest voorkomende verwarmingsketel. De hr-ketel heeft een verhoogd rendement ten opzichte van de verouderde vr-ketel. Deze installatie maakt slim gebruik van een warmtewisselaar, die rookgassen gebruikt om het koude retourwater te verwarmen. Zo gaat er minder warmte verloren en bespaart u op de energiekosten.

De prijs ligt gemiddeld rond de €1.500,- tot €2.500,-. Omdat de vr-ketel niet langer geplaatst wordt, is dit de meest voordelige optie.

Condensatieketel

Hoewel de hr-ketel een goed rendement heeft, zijn er vandaag de dag andere installaties met een veel beter rendement, zoals de condensatieketel. Laat u deze installatie plaatsen, dan bespaart u ten opzichte van een hoogrendementsketel al snel tot 11% op uw energierekening. Een condensatieketel vangt rookgassen op en laat deze condenseren. Hiermee stijgt het rendement enorm.

De kosten liggen gemiddeld rond de €2.500,- tot €5.000,-.

Biomassaketel

Een biomassaketel werkt hetzelfde als een standaard centrale verwarming. Het verschil zit hem in de brandstof die de installatie gebruikt. Een biomassaketel maakt gebruik van een organische brandstof, namelijk verschillende houtmaterialen. Voorbeelden zijn pellets, houtsnippers en brandhout. De kosten liggen relatief hoog.

Voor een basis installatie betaalt u gemiddeld €5.000,-. Wilt u een automatisch aanvulsysteem, houd dan rekening met kosten van ongeveer €20.000,-.

Verwarmingsketel met warmtepomp

Om het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk te beperken, zijn er steeds meer alternatieven voor de centrale verwarming. Zo is de warmtepomp de laatste jaren erg populair. Een pomp haalt maar liefst 80% van de energie uit de aarde, lucht en water. Laat u een warmtepomp plaatsen? Dan slaat de gasketel alleen nog maar aan als de pomp niet voldoende warmte opwekt.

De kosten liggen gemiddeld tussen de €7.500,- en €25.000,-.

Zonneboiler

Zonneboilers maken gebruik van de energie van de zon om uw pand te verwarmen. De gemiddelde kosten zijn een stuk voordeliger dan een warmtepomp. De zonnecollectoren op uw dak vangen de warmte op die gebruikt wordt om water in een speciaal opslagvat te verwarmen. Door dit water te gebruiken voor de centrale verwarming verlaagt u de gasrekening enorm.

De gemiddelde kosten liggen tussen de €4.000,- tot €6.000,-.

verwarmen met zonneboiler

Prijstabel: verwarmingsketel prijs

Soort verwarmingsketel Verwarmingsketel prijs* Energieverbruik
Hoogrendementsketel Gemiddeld €1.500,- – €2.500,- Goed
Condensatieketel Gemiddeld €2.500,- – €5.000,- Zeer goed
Warmtepomp Gemiddeld €7.500,- – €25.000,- Uitmuntend
Zonneboiler Gemiddeld €4.000,- – €6.000,- Uitmuntend

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen voor een verwarmingsketel, exclusief installatie.

Duurzaam uw huis verwarmen: de mogelijkheden

Duurzaamheid is tegenwoordig steeds belangrijker. Daarom zijn er verschillende manieren om uw huis te verwarmen die het gebruik van aardgas minimaliseren. Zo kunt u uw huis duurzaam verwarmen met behulp van infraroodverwarming of een warmtepomp. Tot slot is ook lage temperatuur verwarming een goede optie.


Infraroodverwarming

Bij infraroodverwarming verwarmt u niet de lucht in huis, maar de massa. Deze massa geeft de warmte af aan de ruimte. Infraroodverwarming gebruikt daarmee véél minder energie en is dus een hele duurzame keuze.

Voor elke graad waarmee u de ruimte verwarmt, bespaart u ten opzichte van traditionele centrale verwarming zo’n 7% aan energie.

Infraroodverwarming maakt gebruik van panelen die compact zijn. Een bijkomend voordeel is dat deze een stuk stijlvoller zijn en dus goed passen in het interieur van uw huis.

Geothermie

In het geval van geothermie verwarmt u uw huis met warmte van de ondergrond. Deze methode van verwarmen is niet vervuilend en maakt gebruik van een gratis energiebron. Dit kunt u laten aanleggen op verschillende manieren.

 • Oppervlakte geothermie gebruikt warmte van minder dan 5 meter diep. Geschikt voor grote oppervlakten.
 • Ondiepe geothermie is geschikt voor grote gebouwen in steden en gebruikt grondwarmte van 50 tot 300 meter diep.
 • Bij diepe geothermie wordt er geboord tot wel 1.000 meter diep. De waterdamp wordt vooral ingezet bij elektriciteitscentrales.
verwarming warmtepomp

Warmtepomp

Het kopen van een warmtepomp is een relatief laagdrempelige manier om het gebruik van aardgas zoveel mogelijk te beperken. Warmtepompen halen hun warmte uit de omgeving: de lucht, de aarde en water. De pomp zet deze warmte in om een huis te verwarmen. Er zijn verschillende warmtepompen, een verwarmingsinstallateur vertelt u welke pomp voor u de beste keuze is.

 • de water-water warmtepomp
 • de lucht-water warmtepomp
 • de aarde-water warmtepomp
 • de lucht-lucht warmtepomp
soorten verwarming

LTV: lage temperatuur verwarming

Lage temperatuur verwarming is een goede optie als uw huis goed geïsoleerd is. Bij traditionele centrale verwarming ligt de temperatuur van het leidingwater tussen de 75 en 85 graden. Kiest u voor lage temperatuur verwarming, dan is deze temperatuur slechts 35 tot 55 graden.

Het is bij lage temperatuur verwarming noodzakelijk om grote oppervlakten te verwarmen, zoals bij elektrische vloerverwarming. Met de lagere temperatuur bespaart u tot wel 30% op uw energieverbruik.

Goed voor uw portemonnee én het milieu!

Verwarming kapot? Schakel een verwarmingsmonteur in!

Het kan voorkomen dat uw centrale verwarming een storing geeft of zelfs kapot is. Een huis zonder warmte en warm water is enorm vervelend, dus schakel voor uw eigen comfort snel een verwarmingsmonteur in. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van een koude radiator, kapotte thermostaat of een te lage waterdruk.

Bij ernstige beschadigingen of storingen raadt de verwarmingsmonteur u aan de cv-ketel te vervangen. Dat komt omdat het in dat geval voordeliger is om een nieuwe verwarmingsketel te kopen dan om de oude te herstellen. Bijvoorbeeld als het huidige rendement heel slecht is en u kunt besparen met een nieuwe installatie.

Het belang van regelmatig onderhoud

Goed onderhoud voorkomt dat de verwarmingsketel een storing aangeeft. Maar wat misschien nog belangrijker is: goed onderhoud garandeert de veiligheid van uw centrale verwarming. Tijdens een onderhoudsbeurt controleert de verwarmingsmonteur namelijk ook of de rookgasafvoer nog goed werkt. Als dit niet het geval is loopt u het risico dat levensgevaarlijke stoffen uw huis inkomen. Daarnaast hoort ook het ontluchten of bijvullen van de verwarming tot het onderhoud.

Verwarming reparatie

Bij een storing die u niet zelf kunt oplossen, is het verstandig een verwarmingsinstallateur in te schakelen voor een reparatie. Veel voorkomende reparaties zijn het herstellen of vervangen van het expansievat of de warmtewisselaar. U kunt gebruik maken van een 24 uursservice. Er is 24 uur per dag een monteur beschikbaar om uw ketel te repareren, zodat u nooit lang zonder warmte zit. Met een snelle reparatie voorkomt u dat u een nieuwe installatie moet kopen.

subsidie verwarming

Premies en subsidies voor verwarming

De installatie van een nieuwe centrale verwarming kan flink in de kosten oplopen. Veel duurzame alternatieven zijn een grote investering. Gelukkig zijn er bij het kopen van een zonneboiler of pomp verschillende subsidies waar u mogelijk recht op heeft.

 • De investeringssubsidie duurzame energie is voor iedereen die investeert in een zonneboiler, pelletkachel. Lees hier meer over op isde.nl.
 • Met een energiebespaarlening leent u tegen een aantrekkelijke rente het geld dat u nodig heeft voor een duurzame investering. Meer informatie gaat u naar energiebespaarlening.nl.
 • Bent u een ‘groene’ spaarder of belegger? In dat geval bieden banken vaan een lagere rente op een lening voor diverse groenprojecten. Welke dit zijn leest u op rvo.nl.
woning verwarmen

Verwarming installeren? Neem contact op met een verwarmingsmonteur!

Zoekt u naar een duurzame manier voor het verwarmen van uw woning? Of wilt u een nieuwe installatie kopen en laten plaatsen? Voor het plaatsen en installeren van een verwarmingsketel schakelt u het beste een ervaren verwarmingsmonteur in.

Ook voor onderhoud staat een verwarmingsmonteur voor u klaar. Laat de ketel ontluchten of bijvullen door een vakman voor een behoud van het rendement en de kwaliteit van uw ketel.

Start gratis offerteaanvraag

Vraag via het offerteformulier gratis en vrijblijvende offertes aan voor meer informatie over de prijzen. Vergelijk de offertes en bespaar op de kosten!