Besparen op de kosten van cv-ketel onderhoud?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%

Cv-ketel onderhoud

Verzeker uzelf van maximaal wooncomfort met een goed onderhouden cv-ketel. Met goed onderhoud van de cv zorgt u ervoor dat uw ketel optimaal verwarmt. Daarnaast voorkomt u vervelende storingen en gevaarlijke situaties, zoals een koolmonoxide lek. Op deze pagina leest u alles over benodigd onderhoud en onderhoudscontracten. Vanwege de veiligheid mogen in Nederland alleen erkende installatiebedrijven onderhoud aan een cv uitvoeren.

Bent u op zoek naar een erkend installatiebedrijf voor cv-service?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van installatiebedrijven bij u uit de buurt. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Waarom cv onderhouden?

  Om uw verwarmingsinstallatie zo efficiënt en veilig mogelijk te laten werken, heeft de cv-ketel regelmatig onderhoud nodig. Met onderhoud voorkomt u vervelende situaties zoals stortingen en defecten, maar ook gevaarlijke situaties zoals een koolmonoxide lek. Deze situaties hebben niet alleen hoge reparatiekosten tot gevolg, maar kunnen er ook tot leiden dat u zonder verwarming of warm water komt te zitten.

  Regelmatig cv-onderhoud verlengd de levensduur van uw cv-ketel. U weet zeker dat de verwarmingsinstallatie zo veilig mogelijk werkt. Daarnaast werkt de cv-ketel efficiënt: dat betekent dat er weinig tot geen warmte verloren gaat. Hierdoor bespaart u op uw energierekening, omdat u minder hoeft te stoken om uw woning op temperatuur te houden.

  Is cv onderhouden verplicht? Het antwoord is: nee. Onderhoud is niet verplicht. Wel is het verstandig om uw cv-ketel regelmatig te onderhouden, zodat u zeker weet dat deze veilig en zuinig werkt.

  Ben je op zoek naar een verwarmingsmonteur? Vraag gratis offertes aan en vind een specialist bij u uit de buurt.

cv-ketel onderhoud

Wat kost cv onderhoud?

Een eenmalige onderhoudsbeurt kost gemiddeld €80,- tot €90,- per keer. Wanneer er onderdelen moeten worden vervangen, komen deze kosten er nog bij op.

Wist u dat het mogelijk is om een onderhoudscontract af te sluiten? Met een onderhoudscontract bent u ervan verzekerd dat uw cv-ketel regelmatig wordt onderhouden, en bent u op lange termijn ook nog eens goedkoper uit! Voor een standaard onderhoudscontract betaalt u gemiddeld €50,- tot €90,- per jaar, exclusief materiaalkosten. De cv-installateur komt twee jaarlijks langs voor onderhoud.

Wilt u nergens meer aan denken en niet voor onverwachte kosten komen te staan? Dan is een all- in contract de beste keuze. Voor een all-in contract betaald u jaarlijks €130,- tot €175,-: de monteur komt twee jaarlijks bij u langs, de materiaalkosten zijn inbegrepen en de monteur is 24/7 bereikbaar. Wilt u besparen op de kosten van cv-service? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

Wanneer uw cv-ketel de maximale levensduur heeft bereikt, is het tijd voor een nieuwe verwarmingsinstallatie. Een nieuwe cv-ketel lijkt een flinke investering, maar toch is dit absoluut een goede keuze. Op de pagina kosten cv-ketel leest u welke kosten u kunt verwachten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Cv onderhoud kosten: 2024

Werkzaamheden Gemiddelde kosten* Omschrijving
Eenmalig onderhoud €70,- tot €90,- Eenmalig onderhoud, exclusief materiaalkosten en voorrijkosten
Standaard onderhoudscontract €50,- tot €90,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, inclusief voorrijkosten.
Cv-service contract €70,- tot €130,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, inclusief voorrijkosten. Materiaalkosten zijn gedeeltelijk inbegrepen
All-in onderhoudscontract €130,- tot €175,- per jaar Eens in de twee jaar onderhoudsbeurt, 24/7 hulp bij storingen en voorrijkosten en materiaalkosten zijn volledig inbegrepen

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw cv-ketel!

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

Onderhoud cv-ketel kosten: de onderdelen

Er zijn verschillende factoren die de kosten van cv-ketel onderhoud bepalen. De belangrijkste factor is de leeftijd van de ketel, maar ook de keuze voor een onderhoudscontract en de reparatiekosten spelen een belangrijke rol in de totaalprijs.

 • De leeftijd van de ketel: de leeftijd van de ketel geeft aan hoe vaak onderhoud noodzakelijk is. U bent verplicht om uw cv-ketel tweejaarlijks te laten onderhouden door een erkend cv-installateur. Toch is het verstandig om oudere ketels vaker te laten onderhouden, omdat de kans op defecten en storingen groter is. Laat daarom uw oude cv-ketel ieder jaar onderhouden of vervang deze voor een nieuwe hr-ketel.
 • Onderhoudscontract of niet: met een onderhoudscontract bent u op lange termijn goedkoper uit. Wanneer u kiest voor een onderhoudscontract, zijn de reparatiekosten (deels)gedekt en betaalt u uiteindelijk minder dan wanneer u kiest voor eenmalig onderhoud. Heeft u een nieuwe ketel? Dan bent u goedkoper uit met eenmalige cv-service, omdat bij nieuwe ketels de kans op beschadigingen kleiner is.
 • Arbeidskosten en voorrijkosten: de arbeidskosten van een verwarmingsmonteur kunnen verschillen. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €30,- en €40,-. Daarnaast rekent iedere cv-installateur voorrijkosten. Hoewel dit misschien een klein bedrag lijkt, lopen deze kosten toch flink op naarmate de afstand tussen u en het bedrijf groter wordt. Kies daarom altijd een cv-installateur bij u uit de buurt.
 • Reparatiekosten: in de meeste gevallen moet het expansievat worden vervangen. Dit kost gemiddeld €30,-. Ook het vervangen van de motor in de 3-weg-klep komt vaak voor: dit kost gemiddeld €55,-. Tot slot komt het vaak voor dat de 3-weg-klep in zijn geheel moet worden vervangen, houdt dat rekening met een gemiddelde prijs van €40,-.

cv-ketel onderhouden

Een cv onderhoudscontract: goed idee!

Elke cv moet geregeld onderhouden worden om goed en efficiënt te blijven werken. Tegenwoordig is het verplicht om een erkend vakman in te schakelen om een verwarmingsinstallatie te onderhouden, in verband met kans op een koolmonoxidelekkage. Kleine onderhoudswerken, zoals het ontluchten van de radiator of het bijvullen van de cv-ketel, doet u wel gemakkelijk zelf.

Wat houdt een onderhoudscontract in?

Een onderhoudscontract brengt verschillende voordelen met zich mee. De belangrijkste is dat u met een onderhoudscontract de fabrieksgarantie op uw cv-ketel behoudt. Door de cv-ketel goed te laten onderhouden, voorkomt u storingen en onnodige reparaties. Bovendien levert een goed onderhouden cv het optimale rendement!

Soorten onderhoudscontracten voor cv-ketels

Er zijn verschillende soorten cv-ketel onderhoudscontracten. Welke het beste bij u past, hangt af van uw situatie en persoonlijke voorkeur.

 • Standaard onderhoudscontract: bij een standaard onderhoudscontract zijn de arbeids- en voorrijkosten inbegrepen. De cv monteur komt eens in de twee jaar langs voor een onderhoudsbeurt aan uw cv-ketel. Eventuele reparatiekosten zijn niet bij de prijs inbegrepen. Het voordeel van dit type contract is dat u zelf niet hoeft te denken aan wanneer uw ketel weer onderhouden moet worden.
 • Cv-service contract: een cv-service contract lijkt op een standaard onderhoudscontract. Het verschil is dat de kosten voor kleine reparaties bij de prijs inbegrepen zijn. Moet er een grote reparatie worden uitgevoerd? Dan moet dit nog bijbetaald worden.
 • All-in contract: zoals de naam al aangeeft zijn bij een all-in onderhoudscontract alle kosten inbegrepen. U komt dus financieel nooit voor verrassingen te staan.

Wat kost een cv onderhoudscontract?

Een standaard onderhoudscontract kost gemiddeld tussen de €50,- en €90,- per jaar. De kosten voor eventuele reparaties zult u later nog moeten betalen. Het verschil tussen een standaard contract een eenmalig onderhoud is dat je bij een onderhoudscontract zelf niet in de gaten hoeft te houden wanneer je een monteur moet inschakelen.

Wilt u toch liever dat een deel van de reparatiekosten zijn inbegrepen? Een service contract is dan een goede optie. Hiervoor betaald u gemiddeld tussen de €70,- en €130,- per jaar. Bij een all-in contract zijn alle reparatiekosten gedekt. Een all-in contract kost gemiddeld €130,- tot €175,- per jaar.

Wilt u besparen op de kosten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalkosten!

Installateur gezocht voor onderhoud van uw verwarming?

Vergelijk gratis offertes en vind een monteur bij u uit de buurt!

Hoe vaak is cv onderhoud nodig?

Verwarmingsketels hebben gemiddeld gezien een levensduur van 12 tot 15 jaar. Vroeger was het gebruikelijk om de cv ieder jaar te onderhouden. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Eens in de twee jaar is voor de meeste ketels voldoende.

De fabrikant van de cv schrijft voor hoe vaak onderhouden nodig is. Ook kunnen verzekeraars regelmatig onderhoud als voorwaarde stellen bij een opstalverzekering.

Kies voor gemak met een onderhoudscontract!

Met een onderhoudscontract neemt het installatiebedrijf contact met u op wanneer het tijd is voor een nieuwe onderhoudsbeurt. Met een onderhoudscontract weet u zeker dat uw cv-ketel het juist onderhoud krijgt. U heeft zelf nergens meer omkijken naar!

Waar bestaat een onderhoudsbeurt uit?

Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende werkzaamheden. Sinds 2019 is het, omwille van de veiligheid, verplicht om voor onderhoud van cv-ketels een professionele expert in te schakelen. De cv-installateur komt bij u langs en vraagt of u problemen met de cv-ketel ervaart. Hier houdt de monteur rekening mee tijdens de onderhoudsbeurt.

Een onderhoudsbeurt bestaat uit verschillende werkzaamheden:

 • Reiniging: als eerste wordt de ketel aan zowel de buiten- als binnenkant grondig gereinigd. Eventuele beschadigingen worden zo beter zichtbaar.
 • Werking controleren: vervolgens controleert de vakman de werking van de cv-ketel. Hij controleert de radiatoren en warmtekranen en voert CO2 metingen uit. De prestaties worden gemeten en de ketel wordt opnieuw afgesteld.
 • Reparaties: hierna controleert de vakman alle onderdelen van de ketel. Er wordt gekeken of er beschadigingen of andere defecten zichtbaar zijn. Net zoals ieder ander bewegend apparaat, zijn deze onderdelen gevoeliger voor schade. Wanneer de cv-installateur een kapot onderdeel vindt, wordt deze direct gerepareerd.

Na afloop ontvangt u van de cv-installateur uitleg over de bevindingen. U wordt geïnformeerd over het ontluchten en bijvullen van uw cv-ketel. Dit valt allemaal onder de cv-service die de installateur biedt. Bent u op zoek naar een erkend cv-installateur? Start gratis offerteaanvaag en vind een installateur bij u uit de buurt!

cv-onderhoud kosten

Deze onderdelen gaan het vaakst kapot

Een cv-ketel bevat bewegende onderdelen, waardoor de kans op beschadigingen een stuk groter is. Een wat oudere cv-ketel heeft hier meer last van. Wanneer u uw cv-ketel niet of slecht laat onderhouden, zullen er op den duur problemen ontstaan. Ook met onderhoud komen deze problemen natuurlijk voor, alleen is de kans groter dat het onderdeel vervangen wordt voordat het voor problemen zorg.

Maar wat gebeurt er zonder regelmatig cv-ketel onderhoud?

Leeftijd cv-ketel Problemen
1 tot 2 jaar Nog geen problemen.
3 tot 4 jaar Vervuilde warmtewisselaar, de branderpakking hard uit en brand uit en de isolatieplaten raken beschadigd.
5 tot 6 jaar De automatische ontluchter gaat kapot, er ontstaat lekkage door het verroesten van ketelonderdelen.
7 tot 8 jaar Vervuilde ventilator en luchtdrukschakelaar, defect expansievat en kans op ernstige lekkage.
9 tot 15 jaar Er onstaan storingen aan het elektrische gedeelte van de keel en lekkage aan de rookgasafvoer.
15 jaar en ouder Steeds meer storingen, defecten en hoge reparatiekosten. De ketel is aan vervanging toe.
Heeft uw cv-ketel de maximale levensduur bereikt? Of blijkt na een onderhoudsbeurt toch dat het vervangen van de cv-ketel goedkoper is dan repareren? Schakel dan ook een cv-monteur in voor de installatie van een cv-ketel.

Erkend installateur inschakelen

Heeft u een verwarmingsinstallateur nodig? Omwille van de veiligheid is het in Nederland verplicht om een erkend installatiebedrijf in te schakelen. Daarmee wordt de kans op gevaarlijke situaties, zoals een koolmonoxidelek, voorkomen. Hoe weet u zeker dat u een erkend installatiebedrijf inhuurt?

 • KOMO: het KOMO-keurmerk geeft aan dat de cv-installateur en de producten onafhankelijk worden getoest. Om het keurmerk te krijgen, moeten zij aan strenge kwaliteitseisen voldoen.
 • Techniek Nederland: bij de ondernemersvereniging Techniek Nederland aangesloten installatiebedrijven zijn allemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technische installaties.
 • VCA: het VCA-certificaat wordt uitgegeven aan cv-installateurs die werken volgens de veiligheidsvoorschriften.

Keuringsplicht voor verwarmingssystemen

In Nederland is het verplicht om verwarmingssystemen regelmatig te laten keuren. Dit geldt enkel voor bedrijven. Het gaat dan om gasgestookte systemen van 100 kW of groter en niet-gasgestookte systemen van 20kW of groter. De keuring mag enkel door gecertificeerde experts uitgevoerd worden.

Met de regelmatige keuring en onderhoud zorgt u ervoor dat uw verwarmingssysteem optimaal functioneert. Bovendien verkleint u de kans op een gevaarlijk koolmonoxidelek.

cv-onderhoud

Besparen op de kosten van cv-ketel onderhoud? Vergelijk gratis offertes

Is uw cv-ketel aan een onderhoudsbeurt toe? Met goed onderhoud zorgt u ervoor dat de verwarmingsketel optimaal blijft werken. Bovendien verkleint u de kans op storingen! Alleen een erkend cv-installateur mag onderhoud uitvoeren.

Bent u nieuwsgierig naar de kosten van een nieuwe cv-ketel? Of wilt u weten wat een onderhoudscontract kost? Vul dan vandaag nog het offerteformulier in. U krijg snel gratis offertes van een installatiebedrijven uit uw regio. De offertes zijn vrijblijvend, u zit nergens aan vast!

Start gratis offerteaanvraag!

Zit u door een defect zonder verwarming? Vul dan het offerteformulier in en u komt snel in contact met verwarmingsbedrijven uit uw regio voor een reparatie. Met de cv-service werkt uw verwarming weer snel naar behoren!