Warmtepomp

Overweegt u om een warmtepomp aan te schaffen? Een warmtepomp verwarmt op een milieuvriendelijke manier het leidingwater. Het is een flinke investering, maar het is een erg duurzaam alternatief voor een CV-ketel op gas. Hoe werkt het? De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater. Met een speciale motor wordt deze warmte opgewaardeerd tot de juiste temperatuur. Vanaf 2016 kunt u gebruik maken van een landelijke subsidie en de belastingverlaging op elektriciteit. Meer weten over de functie en werking van een warmtepomp? Lees dan snel verder. Van Vliet Verwarming is, met meer dan 35 jaar ervaring, de warmtepomp specialist.

warmtepomp

Warmtepomp voor uw CV of vloerverwarming? Wij verzorgen de installatie!

Meer weten over de werking, installatie of energiebesparing van de warmtepompboiler? Wij helpen u graag!

Werking

Nederland kent inmiddels ruim 150.000 warmtepomp bezitters. Best logisch, aangezien deze vorm van energie opwekken erg energiebesparend en milieuvriendelijk is. In de Scandinavische landen gebruiken ze het echter al veel langer. Een elektrische warmtepomp is qua werking in feite een omgekeerde koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte die zich in de koelkast bevindt naar buiten verplaatst. Hierdoor daalt de temperatuur. De warmtepomp werkt andersom. De warmtepomp haalt de hitte/energie uit het luchtruim, de grond of het grondwater. Deze warmte wordt verder verwarmt naar de juist temperatuur. Vervolgens kan deze hitte af worden gegeven aan het leidingwater (in de CV) of de binnenlucht in huis.

Soorten

De elektrische warmtepompboiler is in diverse soorten verkrijgbaar. Het grootste verschil zit in de werking van de warmtepomp, dus waar de pomp zijn warmte vandaan haalt. Dit zijn de volgende drie energie/warmte bronnen: het luchtruim, de grond en een waterbron. Laten we bij de buitenlucht beginnen. Hierin zijn twee variaties, namelijk lucht-water en de lucht-lucht warmtepomp. De lucht-water warmtepompboiler wordt gebruikt voor warm tapwater of de CV. De tweede warmtepompboiler gebruikt warmte uit de buitenlucht om warme lucht in de ruimtes te blazen. In de zomer kan deze warmtepomp functioneren als airconditioning. Haalt de warmtepompboiler de warmte uit de grond? Dan noemt men dit een geothermische warmtepomp of grondwarmtepomp. De water-leidingwater warmtepompboiler maakt gebruikt van grondwater en heeft van alle varianten het hoogste rendement.

Merken

Welk merk warmtepompboiler is voor u geschikt? Dat hangt af van uw situatie. De Remko en Mastertherm grondwarmtepomp is bijvoorbeeld erg bekend. Dat geldt ook voor Daikin. De Daikin warmtepompboiler heeft een hoog energierendement. Het is moeilijk om zelf voor een bepaald merk te kiezen. Laat u dus altijd goed adviseren door een specialist. Zo maakt u niet de verkeerde keuze. Zorg er altijd voor dat u voor uzelf goed weet welke soort elektrische warmtepompboiler u wilt gaan gebruiken. En wilt u uw CV of uw vloerverwarming verwarmen? Als u deze vragen beantwoordt dan vergemakkelijkt dat uw keuze.

Gratis offertes vergelijken

Wat kost een warmtepomp?

Wat is de gemiddelde prijs (excl. installatie) van een elektrische warmtepompboiler? De gemiddelde prijs van een grondwarmtepomp is €10.000 tot €15.000,-. Een water-water warmtepompboiler kunt u aanschaffen vanaf zo’n €15.000,- De lucht-lucht en lucht-water warmtepompen kunt u vanaf €4.000,- tot €7.000,- aanschaffen. De prijs van een hybride warmtepomp is gemiddeld rond de €5000,-. De investering loont vooral in combinatie met lage temperatuurverwarming, zoals de vloerverwarming. Ook is goede isolatie nodig zodat u warmteverlies voorkomt. Het is dus vooral een interessante investering bij nieuwbouwwoningen of bestaande woningen die beschikken over goede na-isolatie. Houd er bij een bestaande woning rekening mee dat u soms de bestaande leidingen opnieuw aan moet leggen.

Energieverbruik

De elektrische warmtepompboiler is erg energiezuinig. Alleen de compressor van de warmtepompboiler heeft stroom nodig. U kunt met een buitenlucht-water pomp tot wel 25% besparen op uw verwarmingskosten. Voor een gemiddelde woning betekent dit een besparing van €200,- per jaar. Het rendement van de elektrische warmtepompboiler wordt uitgedrukt in COP. Een COP van 1 betekent dat het apparaat net zoveel warmte produceert als dat het aan energie nodig heeft. De huidige elektrische warmtepompboilers hebben een COP van drie tot vijf. Als uw pomp een COP heeft van drie, betekent dat een rendement van 300%. Hier moet echter het elektriciteitsverbruik nog vanaf worden gehaald. Gemiddeld is het dan 140% – 200%. Bij een HR-ketel is dat 100%.

warmtepompboiler-sp

Installatie

Bij sommige varianten maken de installatiekosten een groot deel uit van de totale prijs. Vooral bij de grondwarmtepomp en de water-water variant, bijvoorbeeld. Hierbij moet de specialist buizen in de grond aanleggen. De prijs van de installatie is bij de buitenlucht pompen over het algemeen een stuk lager dan bij de grondwarmtepomp. Ondanks de hoge prijs van de installatie is het advies toch dat u het door een specialist laat doen. Zo kunt u (indien nodig) gebruik maken van de garantieregeling en u weet zeker dat alles goed wordt geïnstalleerd. Als u het combineert met een onderhoudscontract kunt u besparen op de prijs.

Onderhoudscontract

Een elektrische warmtepompboiler is onderhoudsarm, maar niet geheel onderhoudsvrij. Met een onderhoudscontract bespaart u op de totale kosten en zorgt u ervoor dat de levensduur van de grondwarmtepomp wordt verhoogt. Daarnaast weet u met een onderhoudscontract zeker dat u niet inlevert op efficiëntie. Combineer de werkzaamheden als er meer mensen in uw wijk zijn met een grondwarmtepomp. Zo bespaart u op de voorrijkosten en de totaalprijs van het onderhoudscontract. Het is goedkoper als u jaarlijks de werking van de grondwarmtepomp laat controleren dan dat u ineens iets moet betalen wanneer er iets stuk is. Bij het onderhoud wordt de grondwarmtepomp volledig geïnspecteerd en nagekeken.

Subsidie

In 2016 is er een lopende subsidie voor het kopen van een (hybride) elektrische warmtepompboiler. Voor de hybride variant krijgt u zo’n €1.000,- tot €1.500,- euro subsidie. De hybride variant is erg geschikt om in de winter de CV goed warm te houden. U heeft dan zowel een reguliere ketel als een warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp is het niet een vereiste dat u vloerverwarming heeft. De hybride variant kan prima de CV verwarmen. Vereiste is wel dat u de (hybride) warmtepomp na 1 januari 2016 nieuw heeft gekocht en u moet de subsidie binnen drie maanden aanvragen. Daarnaast moet de warmtepomp op de lijst van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan.

Vrijblijvend contact

Een (hybride) elektrische warmtepompboiler voor uw CV of vloerverwarming is een flinke investering. Toch wekt u er op een milieuvriendelijke manier energie mee op. Het is een duurzame oplossing. Een groot gedeelte van de prijs zit vaak in de installatie. Laat u dus eerlijk informeren over de mogelijkheden, de werking, de opwekking van energie en de prijzen van de warmtepompboilers. Schakel Van Vliet Verwarming in als u vakkundige en vlotte service wilt tegen aantrekkelijke prijzen. Wij zorgen voor een gedegen advies over hoe u energie kunt opwekken en welk systeem (Daikin of ander merk) voor u het beste is. Vul snel het contactformulier in en ontdek de prijzen en mogelijkheden!