Verwarming berekenen

Gaat of wilt u binnenkort een nieuwe CV verwarming plaatsen? Dan is het uiteraard van belang dat u het gewenste vermogen berekent. Het heeft geen nut om teveel vermogen in huis te hebben, maar te weinig is ook niet de bedoeling. In dit artikel leest u alles over de verschillende soorten radiatoren, hoe u de capaciteit berekent per ruimte en waar u op moet letten. De capaciteit hangt af van de grootte van de kamer, de gewenste temperatuur, de soort ruimte en het type verwarming. Wilt u uw radiator snel en vakkundig laten vervangen? Van Vliet Verwarming helpt u graag.

verwarming berekenen

Van Vliet Verwarming helpt bij het berekenen van de verwarmingscapaciteit!

Wij helpen u bij het vervangen van uw (CV) verwarming. Meer dan 35 jaar ervaring!

Capaciteit radiator berekenen

Gaat of wilt u een nieuwe radiator laten plaatsen? Dat kan meerdere redenen hebben. Zo kan de oude radiator niet genoeg warmte afgeven, of past de uitstraling niet meer bij uw interieur. Het kan ook zijn dat er in de ruimte nog geen radiator geplaatst is. Hoe dan ook het is van belang dat u even vijf minuten de tijd neemt om de capaciteit te berekenen. Zo weet u zeker dat uw verwarming de kamer snel op temperatuur krijgt en houdt.
Allereerst is het van belang dat u de inhoud van de kamer gaat berekenen. Vermenigvuldig de lengte, breedte en hoogte van de kamer met elkaar. De uitkomst is dan het aantal kubieke meters. Vervolgens bepaalt u wat de gewenste kamertemperatuur is. De aanbevolen temperatuur is bij een badkamer 24°C, dat kost een wattage van 93 per kubieke meter (m3). Bij de woon/studeerkamer is dat 22 graden, en dat kost een wattage van 85 per m3. De aanbevolen warmte in de keuken is 20 graden, dat kost 77 watts per m3. De slaapkamer is bij voorkeur 18 graden. Dat is een wattage van 70 per kubieke meter. Nu kunt u de capaciteit die de radiator nodig heeft berekenen door het aantal kubieke meters van de kamer te vermenigvuldigen met de bovenstaande watts per m3. Let wel: de isolatie in de desbetreffende kamer is van invloed op de temperatuur. Er kan sprak zijn van warmteverlies. Is uw woning goed geïsoleerd? Trek dan 10% van het totaal af. Bezit u een ouder huis met minder goede isolatie? Tel dan 10% bij het totaal aantal benodigde watts op.

Voorbeeld

Met de bovenstaande formule kunt u de benodigde capaciteit van de verwarming berekenen. Nog even een voorbeeld ter verduidelijking. Uw woonkamer is 8 meter lang, 4.5 meter breed en 2,8 meter hoog. De inhoud van uw woonkamer is dan 100,8 m3. De gewenste temperatuur is gemiddeld 22°C. Dat kost zo’n 85 watts per m3. De berekening van de capaciteit is dan: 100,8 x 85 = een wattage van 8568 watts. Is uw woning goed geïsoleerd? Dan wordt het 8568 – 10% = 7711 watts. Minder goede isolatie? Dan is de formule voor de capaciteit 8568 + 10% = 9425 watts. Natuurlijk kunt u dit wattage opwekken met meerdere radiatoren. Dat zorgt voor een snellere spreiding van warmte. Elke soort radiator heeft zijn zo zijn eigen wattage. Kijk dus goed of de capaciteit of het vermogen toereikend is.

Soorten radiatoren

U kunt een radiator of verwarming in diverse soorten en vormen aanschaffen. Denk aan een handdoek-, elektrische- en paneelradiator. De handdoek variant wordt veel in badkamers gebruikt. Deze verwarming zorgt voor een warme badkamer én handdoek. De elektrische variant is in principe een reguliere radiator, maar dan op stroom. Het grote voordeel is dus de flexibiliteit van de verwarming. Enige vereiste is dat er een stopcontact in de buurt is. De paneel variant bestaat uit één of meerdere platen en is voorzien van één of meerdere convectielamellen. Dit type verwarming heeft een relatief snelle warmteafgifte.

verwarmingscapaciteit berekenen

Gratis offertes vergelijken

Vloerverwarming berekenen

De formule waarmee u de verwarmingscapaciteit van de vloerverwarming berekent is vergelijkbaar met bovenstaande formule. Allereerst berekent u weer de inhoud (m3) van de betreffende ruimte. Vervolgens vermenigvuldigt u dit met 77 watt. Stel: uw badkamer is 4 meter bij 3 meter bij 2.5 meter = 30 m3. Het benodigde vermogen is dan 30 x 77 watt (gemiddelde wattage per m3 bij 20°C)= een wattage van 2310. Wederom is het van belang dat u rekening houdt met het feit dat het een vuistregel is. Uw isolatie is van grote invloed op deze berekening en de verwarmingscapaciteit. Overweeg eventueel ook elektrische vloerverwarming in uw badkamer.
wattage radiator berekenen

Verwarmingscapaciteit per ruimte

De verwarmingcapaciteit is dus afhankelijk van de grootte en de soort ruimte, de gewenste temperatuur, het type verwarming en de aanwezig isolatie. Zo is in de badkamer een aanbevolen temperatuur van 24°C erg fijn. In de slaapkamer is 18°C al genoeg. Zorg er altijd voor dat u iets over heeft qua verwarmingscapaciteit, zodat u in koude tijden geen onaangename verrassingen krijgt. Naast de al dan niet aanwezige isolatie heeft het type woning tevens invloed op de verwarmingscapaciteit. Wilt u een hogere of lagere temperatuur? Corrigeer dan ongeveer met 10% per 2 graden.

Wanneer de verwarming vervangen

Nu het berekenen van de verwarmingscapaciteit duidelijk is komt het volgende punt aan de orde: wanneer is het echt tijd dat u de (CV) verwarming laat vervangen? Het is logisch dat u uw CV radiatoren vervangt wanneer deze versleten, beschadigd of stuk zijn. Nog een reden kan zijn dat de radiatoren niet meer aansluiten bij uw interieur. Daarnaast kan uw warmtebehoefte stijgen, waardoor u een CV radiator wilt met een hoger vermogen. Een nieuwe radiator is veel efficiënter, zuiniger en mooier dan de oude exemplaren. Wilt u een radiator kopen? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Van Vliet Verwarming. Wij helpen u graag!