cv-ketel installatie

Cv-ketel installatie

De installatie van een nieuwe cv-ketel is een klus die een ervaren monteur graag voor u uitvoert. Met een erkende verwarmingsmonteur bent u verzekerd van een juist installatie van uw cv, zodat u jarenlang zorgeloos van de nieuwe ketel geniet.

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe gaat een monteur te werk bij het installeren en aansluiten van een verwarmingsketel?

Op deze pagina leest u alles over een juist installatie van een nieuwe verwarmingsketel. Wist u dat het, omwille van de veiligheid, verplicht is daarvoor een erkend installatiebedrijf in te schakelen? Twijfel daarom niet en vul vandaag nog het offerteformulier in.

Gratis offertes vergelijken

Uw bestaande cv-ketel vervangen?

Een cv-ketel gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee, daarna dient u deze te vervangen. Tegenwoordig dient u voor de installatie niet alleen rekening te houden met de variatie in merken, er zit tevens een verschil in de capaciteit van de verwarmingsmodellen.

Zo is het mogelijk te kiezen voor een HR-ketel, waarbij het rendement verbeterd wordt door het verwerken van de restwarmte. Het rendement van een HR-ketel kan wel oplopen tot 107%. Een standaard verwarming heeft een rendement van 89%, dus een HR-ketel of andere HR-variant is aan te raden.

Daarnaast kunt u uw huidige cv-ketel vervangen door een combiketel. Deze zorgt niet alleen voor het op temperatuur houden van uw woning, maar zorgt ook voor de warmwatervoorziening.

Kosten cv-ketel installeren

Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan wil u vast graag weten wat de installatie van een nieuw model kost. Het laten aansluiten van een nieuwe verwarmingsketel kost gemiddeld tussen de €1.400,- en €3.400,-. Die prijs is inclusief een nieuwe verwarmingsketel en de installatie.

Waar is de totaalprijs uit opgebouwd?

In de volgende prijstabel ziet u dat er twee factoren van invloed zijn op de kosten van een nieuwe cv. Allereerst betaalt u gemiddeld tussen de €900,- en €2.500,- voor de ketel zelf. De prijs is afhankelijk van het model dat u kiest. Daarnaast moet u rekening houden met kosten voor het aansluiten. Die liggen gemiddeld tussen de €500,- en €900,- per installatie.

Prijstabel: cv-ketel installeren

Factor Gemiddelde prijs*
Cv-ketel €900,- tot €2.500,-
Montage €500,- tot €900,-

*Let op: dit is een gemiddelde prijs, inclusief btw. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan

Benieuwd naar exacte kosten voor het installeren van een cv-ketel?

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan bij een installateur uit de buurt!

Welke factoren zijn van invloed op de kosten

Zoals u ziet in de voorgaande prijstabel, variëren de montagekosten van een cv-ketel tussen de €500,- en €900,-. De exacte prijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het model cv: Wanneer uw nieuwe ketel geïnstalleerd kan worden op de aansluitingen van de oude cv, scheelt dat aanzienlijk in de kosten. Wanneer er leidingen vervangen moet worden, worden de montagekosten hoger.
  • Nieuwe thermostaat: als u met de montage van een nieuwe cv direct een nieuwe thermostaat laat aansluiten, komen er geen extra kosten bij.
  • De plek van de verwarmingsketel: Als uw cv-ketel in een hoekje hangt, moet de installateur zich met alle materialen in een klein hoekje wurmen. De prijzen voor de montage stijgen dan.

Cv-ketel installatie: hoe gaat een installateur te werk?

In Nederland mogen enkel erkend installatiebedrijven cv-ketels aansluiten en onderhouden. Alleen met een vakman weet u zeker dat de montage op de juiste manier plaatsvindt. Professionele monteurs hebben ervaring met alle modellen ketels en voeren de installatie snel en veilig uit. Bij de installatie van een nieuwe verwarmingsketel doorloopt de vakman een aantal stappen. Wilt u meer weten? Lees dan snel verder.

1. Demontage van de huidige cv-ketel

De montage van een nieuwe cv begint met het verwijderen van de oude ketel. De expert sluit eerst de gastoevoer af en zorgt ervoor dat er geen warm water meer in de ketel zit. Vervolgens koppelt hij de stroomdraden af en demonteert hij de verwarmingsketel. U hoeft het apparaat zelf niet af te voeren, ook dat wordt door de verwarmingsmonteur geregeld.

2. Het expansievat vervangen

Bij een nieuwe cv-ketel vervangt de verwarmingsexpert vaak ook direct het expansievat. Na de cv-ketel verwijdert de specialist dan ook het oude expansievat. Vaak sluiten de oude leidingen niet meer aan op het nieuwe expansievat, waardoor die ook vernieuwd moeten worden. Uw monteur plaatst nieuwe leidingen en zorgt ervoor dat het systeem weer waterdicht is.

cv-ketel plaatsen

3. Bepaal de plaats van de nieuwe ketel

De kans is groot dat uw nieuwe verwarmingsketel andere afmetingen heeft dan de oude. Uw verwarmingsmonteur bepaalt samen met u de beste plaats voor het aansluiten van de nieuwe cv en zorgt ervoor dat de leidingen allemaal op de juiste plaats komen. Hij houdt ook rekening met de dakdoorvoer en maakt zo nodig een nieuw gat in uw dak.

montage ketel

4. Het plaatsen van de nieuwe cv-ketel

Wanneer de ophanghoogte bepaald is en alle leidingen zo nodig aangepast, is het tijd om de nieuwe cv op te hangen. De vakman boort enkele gaten in de muur en monteert eerst een wandbevestigingsplaat. Daarna bevestigt hij de cv met speciale schroeven op de bevestigingsplaat. Hij controleert of alles goed vastzit en gaat dan verder met het aansluiten en afstellen.

5. Aansluiten en afstellen

Wanneer de cv op de juiste plek hangt, gaat de installateur verder met het aansluiten van het systeem. De gasleiding, waterleidingen en stroomkabels worden op de juiste manier aangesloten. Als het systeem weer waterdicht is, vult de expert de installatie met water. Vervolgens stelt hij de cv zo af dat het optimaal werkt bij het verwarmen van uw woning. Ook monteert hij de nieuwe thermostaat.

6. Test en controle van de verwarmingsketel

Een goede verwarmingsmonteur test het gehele verwarmingssysteem na de installatie. Zo doet hij een koolmonoxidemeting om te controleren of er nergens een lek zit. Ook controleert hij of de rookgasafvoer goed werkt. Wanneer alles naar wens werkt, krijgt u uitleg over het gebruik en onderhoud van uw nieuwe cv-ketel. Daarna geniet u zorgeloos van een efficiënt verwarmde woning!

Cv-ketel installeren?

Bekijk deze video om te kijken wat er allemaal nodig is voor de installatie van een cv-ketel.

Het belang van een veiligheidsinspectie

Om er zeker van te zijn dat uw cv goed en veilig werkt, is het verstandig om regelmatig een veiligheidsinspectie te laten uitvoeren. Hoewel het wettelijk niet verplicht is, staat het vaak wel in de garantievoorwaarden van uw verwarmingstoestel. Voor de meeste ketels geldt dat tweejaarlijks een veiligheidsinspectie gedaan moet worden.

Voorkom vervelende storingen!

Niet alleen weet u met regelmatige inspecties zeker dat uw cv optimaal verwarmt, ook verkleint u de kans op storingen. Storingen komen nooit op een gelegen moment en een reparatie is vaak niet goedkoop.

Rookgasafvoer vervangen

De rookgasafvoer gaat gemiddeld net zo lang mee als een cv. Wanneer u een nieuwe cv-ketel laat aansluiten, is het daarom verstandig om de rookgasafvoer direct mee te nemen. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat alle gassen die vrijkomen bij het verbranden van gas naar buiten vervoerd worden. U kunt zich voorstellen dat er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer de rookgasafvoer niet goed werkt.

De expert controleert direct alle leidingen op lekken en doet een koolmonoxide meting. Ook is het verstandig een koolmonoxidemelder in de buurt van de cv-ketel op te hangen.

Soorten cv-ketels

U heeft keuze uit verschillende soorten ketels, die ieder eigen voor- en nadelen hebben. Over het algemeen kunt u kiezen uit gasgestookte en elektrische ketels. In nieuwbouwwoningen wordt vaak gekozen voor een warmtepomp. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten verwarmingsinstallaties voor in huis.

Combiketel

Een combiketel dankt zijn naam aan het feit dat het apparaat wordt gebruikt voor verwarming én de warmwatervoorziening. Het voordeel van deze ketel is dat u maar één compact apparaat nodig heeft voor beide functies. U heeft keuze uit een hoogrendementsketel (HR), een elektrische hoogrendementsketel (HRe) en een Ultra hoogrendementsketel (UHR) die in combinatie met een warmtepomp werkt.

verwarming combiketel

Elektrische cv-ketel

Een traditionele cv-ketel heeft gas nodig om voor warmte te zorgen. Een elektrische cv-ketel daarentegen verbruikt enkel elektriciteit. Het voordeel is dat het apparaat voor zowel warm water als verwarming zorgt. U moet er wel rekening mee houden dat een elektrische ketel veel stroom verbruikt. Daarom is dit systeem vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen met zonnepanelen.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel in een hybride systeem om uw woning te verwarmen. Het warmtepompsysteem bestaat uit een circuit waarin vloeistof wordt rondgepompt. De pomp haalt warmte uit de buitenlucht of uit de grond en verplaatst deze via de vloeistof naar de ketel. Wanneer het nodig is, zorgt de verwarmingsketel voor extra warmte.

Waar op letten bij de aanschaf van een cv-ketel?

Het laten installeren van een nieuwe verwarmingsketel is een behoorlijk investering. U wilt natuurlijk zeker weten dat de nieuwe cv de investering waard is. Daarom is het belangrijk om de juiste keuzes te maken om tot het juiste model ketel te komen. Let daarom op onderstaande punten bij de keuze van uw cv-ketel.

  • U heeft keuze uit verschillende merken cv-ketels. Ieder merk heeft een eigen specialisatie en bijbehorende prijs. Vraag uw verwarmingsexpert voor deskundig advies.
  • Kies het juiste vermogen. Voor een tussenwoning is 16 tot 28 kW genoeg, maar voor een vrijstaande woning heeft u vaak meer dan 30 kW nodig.
  • De CW-waarde drukt uit hoeveel water de ketel per minuut verwarmt. Wilt u twee warmwaterkranen tegelijkertijd gebruiken? Dan heeft u minimaal CW-waarde 4 nodig.

Cv-installatie: de keurmerken en certificaten

Wilt u verzekerd zijn van kwaliteitsproducten en –service? Controleer uw ketel en ketelexpert dan op keurmerken. Bij de installatie van een cv zijn onder meer de volgende keurmerken van toepassing:

  • Installatiebedrijven die bij VCA zijn aangeschreven, hebben enkel gediplomeerde specialisten in dienst. VCA staat voor veilig, gezond en duurzaam werken. Meer informatie vindt u op vca.nl.
  • Gaskeur van Kiwa is een vrijwillige certificering. Fabrikanten van verwarmingsketels laten met Gaskeur zien dat ze voorop lopen met energiezuinig en duurzaam verwarmen. Lees meer op kiwa.com.
  • Het label OK CV is voor veilig en zuinig stoken. Een onderhoudsmonteur met dit keurmerk heeft een gedegen opleiding en werkt volgens een transparant stappenplan. Meer weten? Kijk op ok-cv.nl.

Cv-ketel laten installeren? Schakel een erkend monteur in!

Is uw cv aan vervanging toe? Of wilt u een energiezuinige ketel laten installeren om uw energierekening te verlagen? Het installeren en aansluiten van ketels is echt vakwerk. Cv-monteurs hebben ervaring met alle modellen ketels en zorgen ervoor dat uw verwarmingsinstallatie veilig en zuinig werkt.

Schakel altijd een erkende verwarmingsinstallateur in!

Start gratis offerteaanvraag!

Bent u benieuwd naar de prijzen van het installeren van een nieuwe cv-ketel in uw woning? Twijfel niet en vraag gratis offertes aan. U krijgt een persoonlijke prijsindicatie en zit nergens aan vast!

cv-ketel installeren