Gevaar van oude cv-ketels

Bijna ieder huishouden heeft tegenwoordig een cv-ketel. Deze houdt uw woning lekker warm en levert een hoop gemak op. Toch schuilt er ook een gevaar en is regelmatig onderhoud niet onverstandig. Daarnaast is het belangrijk dat u na ongeveer vijftien jaar een nieuwe cv-ketel aanschaft. Op deze manier behoudt u de voordelen en zorgt u ervoor dat u een onveilige situatie zoveel mogelijk vermijdt. Niet alleen oude ketels kunnen gevaarlijk zijn, ook in de nieuwe centrale verwarmingsystemen schuilt een gevaar. Met regelmatig onderhoud kan u deze risico’s voorkomen.

gevaar oude cv ketels

Van Vliet Verwarming; snel ter plaatse bij een spoedgeval!

Wij staan 24 uur per dag voor u klaar indien u te maken heeft met een storing aan uw CV of verwarming.

Slijtage bij oude cv-ketel

Het gevaar met een oude cv-ketel is dat er door slijtage rookgaslekkages kunnen ontstaan. Hierbij komt koolmonoxide vrij. Koolmonoxide is slecht voor uw gezondheid, u kunt een koolmonoxidevergiftiging oplopen waarbij u misselijk wordt, hoofdpijn krijgt en verward wordt. Dit wilt u uiteraard voorkomen. Daarom is het belangrijk dat u zelf ook actie onderneemt om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Zo kunt u koolmonoxidemelders plaatsen en regelmatig uw cv-ketel laten controleren. Daarnaast is het verstandig dat u zelf wat meer informatie heeft over uw cv-ketel en dat de hulpinstanties u weten te vinden zodra het wel misgaat.

Gevaren nieuwe cv-ketel

Ook met een nieuwe cv-ketel kan het misgaan. Dit komt doordat een verwarmingsketel zelf vaak niet uitgaat op het moment er een te hoog koolmonoxide gehalte is geconstateerd. Daarnaast hebben installateurs een certificaat nodig, maar zijn ze niet altijd vakbekwaam. Zorg er daarom voor dat u een betrouwbaar bedrijf inschakelt voor de installatie en onderhoudsbeurten van uw centrale verwarmingssysteem. Vaak kunt u op internet wel vinden welke bedrijven hier geschikt voor zijn en de juiste kwalificaties hebben. U kunt zelf ook stappen nemen om ervoor te zorgen dat u koolmonoxidevergiftiging voorkomt en problemen met uw cv op tijd signaleert.

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Het is belangrijk dat u zelf zicht houdt op uw cv-ketel. Hoe oud deze is, of deze aan vervanging toe is en wanneer deze gecontroleerd moet worden. Gemiddeld sterven er vijf tot tien mensen per jaar aan koolmonoxidevergiftiging. Daarom is het belangrijk dat u zelf voorzorgsmaatregelen neemt. Het is bijvoorbeeld verstandig om uw cv-ketel niet in een afgesloten ruimte te zetten zonder afvoer. Ventilatie is belangrijk, dit kan simpelweg door roosters van uw ramen te openen. Daarnaast is het verstandig om de installateur altijd overige afvoeren in uw woning te laten bekijken. Zoals eerder gezegd, kunt u ook een koolmonoxidemelder plaatsen.

Voordelen nieuwe cv-ketel

Er zitten vaak veel voordelen aan een nieuw centraal verwarmingssysteem. Niet alleen loopt u met een nieuw systeem minder risico op een koolmonoxidevergiftiging, maar de volgende punten zijn ook belangrijk:

  • Een oude ketel heeft vaak last van storingen, een nieuwe niet tot weinig
  • Een nieuwe centrale verwarming kan voorzien zijn van de nieuwste technologieën
  • Een nieuwe centraal verwarmingssysteem maakt uw woning sneller en langer warm
  • Met een nieuwe verwarmingsketel bespaart u op energiekosten

Een cv-ketel gaat twaalf tot vijftien jaar mee en het is belangrijk dat u deze op tijd vervangt. Als u bovenstaande voorzorgsmaatregelen neemt, regelmatig onderhoud laat uitvoeren en zelf uw verwarmingsketel in de gaten houdt, voorkomt u risico’s en zorgt u ervoor dat het apparaat beter presteert.

Gratis offertes vergelijken