CV-ketel bijvullen

Om storing aan uw warmte installatie te voorkomen, is het belangrijk dat u uw CV-ketel tijdig bijvult. Dit is een klus die eens in het jaar nodig is. Het karweitje kunt u overlaten aan de CV-ketel experts, maar zou u ook zelf uit kunnen voeren. Door het zelf te doen, kunt u zelf weten wanneer het gebeurt en hoeft u met niemand rekening te houden. Het is wel belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent, daarom hebben wij voor u een 6 stappenplan gemsaakt, zodat u zelf uw ketel kunt bijvullen. Het is geen ingewikkelde klus, u moet er alleen wat tijd voor vrij maken. Door dit onderhoud verlengt u de levensduur van uw verwarmingsinstallatie.

CV ketel bijvullen

Van Vliet Verwarming; snel ter plaatse bij een spoedgeval!

Wij staan 24 uur per dag voor u klaar indien u te maken heeft met een storing aan uw CV of verwarming.

Stap 1: is het nodig?

Om te kijken of het nodig is om uw verwarmingsinstallatie bij te vullen, moet u kijken op de drukmeter. In sommige gevallen is dit een digitaal schermpje. Is de druk van uw ketel lager dan 1 bar, dan moet er bijgevuld worden.

Stap 2: verwarmingsinstallatie uitschakelen

Voordat u zomaar de stekker uit het stopcontact haalt, moet u eerst de thermostaat op de laagste stand zetten. Wanneer u een manometer heeft, moet u de stekker uit het stopcontact halen. Bij een digitaal display schakelt u het systeem uit met de aan-uit knop. Laat het apparaat een half uur afkoelen voordat u er water in doet. Want als u gelijk koud water in de hete ketel doet, kan de ketel aan de binnenzijde gaan barsten.

Stap 3: waterslag aansluiten

Wanneer u een manometer hebt, laat u de stekker uit het stopcontact. Hebt u echter een digitaal display, zet de ketel dan weer aan om de druk af te kunnen lezen. Sluit nu de slang aan op de koudwaterkraan. Houd aan de andere zijde van de slang, die u bij de ketel hebt, een emmer. Laat het water nu tot aan de rand van de slang lopen om zo te voorkomen dat er te veel lucht in het systeem komt. Nu de lucht uit de slang is, zet u de kraan uit.

Stap 4: watertoevoer op de vulkraan

Wanneer het water bijna uit de waterslang komt, kan deze worden aangesloten op de vulkraan. De vulkraan zit in de meeste gevallen bij de ketel. Draai vervolgens de dop van de vulkraan, zonder deze te openen. Sluit daarna de vulslang zorgvuldig aan op de vulkraan.

Stap 5: CV-ketel vullen

Nu alles is aangesloten, kan het vullen beginnen. Open als eerste de waterkraan, zodat er druk staat op de slang. Vervolgens opent u de vulkraan, na een kwartslag is hij helemaal open. Wanneer er 2 bar druk op de ketel staat, draait u als eerste de vulkraan weer dicht. Draai daarna de waterkraan dicht en koppel de slang los. Het water dat nog in de slang zit laat u in de emmer lopen.

Stap 6: verwarmingssysteem aanzetten

Nu de CV-ketel weer is bijgevuld, kan de installatie weer aan gezet worden. Wanneer u een manometer hebt, kunt u de stekker weer in het stopcontact doen. Nu u alle stappen hebt doorlopen, kan de thermometer weer op de gewenste stand gezet worden.

CV ketel installatie

Gratis offertes vergelijken

CV ketel offerte

Wat zijn de gevolgen wanneer u dit niet doet?

Wanneer de druk in de CV-ketel te laag is, kan het zijn dat de verwarming te weinig warmte geeft of helemaal geen warmte afgeeft. Om de levensduur van de ketel te verhogen, moet u regelmatig kijken of de druk nog goed is en of u het systeem ook moet ontluchten. Dit onderhoud is cruciaal en kan van zeer grote invloed zijn op de levensduur van het systeem. Komt u er zelf niet uit bij het bijvullen of ander onderhoud, schakel dan een verwarmingsmonteur in die het voor u komt doen. Zij hebben er veel verstand van en weten wat er aan de hand is wanneer uw apparaat niet goed meer werkt. Zit uw apparaat aan het einde van zijn levensduur, vervang deze dan op tijd voordat uw CV-ketel het begeeft. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.