Vloerverwarming zelf aanleggen

Wanneer u in de badkamer geen last wil hebben van koude voeten, is het aan te raden om vloerverwarming te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de vloer in de badkamer lekker warm is wanneer u gebruikt maakt van deze ruimte. Het leggen van elektrische vloerverwarming is geen moeilijke klus, het infrezen van groeven in de vloer is niet nodig. De elektrische matten zijn in de bouwmarkt aan te schaffen. Daarnaast is het ook mogelijk om een reguliere vloerverwarming te plaatsen, maar hier moet u infrezen in de vloer. Dit apparaat heeft niet iedereen liggen. Nu kan het leggen van deze leidingen ook op een speciale ondergrond waar u gemakkelijk de leidingen in kunt leggen. Benieuwd naar de prijzen? Via Van Vliet vergelijkt u vrijblijvend meerdere offertes van bedrijven uit ons netwerk.

vloerverwarming zelf aanleggen

Van Vliet Verwarming; de expert in vloerverwarming!

Gegarandeerd aantrekkelijke prijzen voor het aanleggen van vloerverwarming en de installatie van een cv-ketel in uw huis.

Stappenplan

Voor het leggen van de vloerverwarmingsmatten hebben wij voor u een stappenplan gemaakt. Het infrezen van groeven in de vloer is hierbij niet nodig. Het installeren is simpel en is snel klaar.

Stap 1: schone ondergrond

Maakt eerst de ondergrond schoon waar u de matten wilt leggen.

Stap 2: sleuven in de muur

Maak vervolgens twee sleuven in de muur van waar de thermostaat komt, één voor de voeler die de thermostaat aanstuurt en de ander voor de aansluitdraden. Let er op dat de buis van de voeler op een afstand van 50 cm van de muur komt. Op die manier kan er een betere meting worden gedaan van de warmte van de vloer. Zorg er ook voor dat de voeler niet te dicht bij een bad of douche komt, dit kan namelijk de gemeten temperatuur beïnvloeden.

Stap 3: matten leggen

Nu de sleuven zijn gemaakt en de ondervloer schoon is, kunnen de matten gelegd worden. De vloerverwarmingsmatten van tegenwoordig zijn zelfklevend en anders kunt u aluminium tape gebruiken. Het patroon van de mat kunt u zelf bepalen, het is namelijk mogelijk om in het glasvezelnet te knippen. Knip hierbij geen verwarmingsdraden door. Houdt bij het plaatsen ook rekening met eventueel sanitair dat u nog wilt gaan plaatsen. U wilt namelijk voorkomen dat u straks met een schroef één van de verwarmingsdraden raakt.

Stap 4: thermostaat aansluiten

Nu u de matten hebt neergelegd zoals u dat wilt, kunt u ze aansluiten op de thermostaat. Test de vloer of hij het doet. Nu er nog geen vloer overheen ligt, kunt u er nog naar kijken wanneer hij het niet doet.

Stap 5: type vloer

Het is afhankelijk van het type vloer dat u wilt leggen, of u een ondervloer nodig hebt. Wilt u graag laminaat leggen, vraag dan eerst aan de laminaatfabrikant welk type er geschikt is voor over de vloerverwarming, dit in verband met brandgevaar. De cementen dekvloer dient voor laminaat of vloerbedekking minstens 5 mm dik te zijn en al de lucht moet eruit zijn. Wilt u vloertegels leggen, dan volstaat het om gelijk tegellijm over de vloerverwarmingsmatten aan te brengen.

Stap 6: afwerking

Wanneer u zelf uw verwarmingsvloer hebt gelegd, moet u 4 weken wachten voordat u de vloer in gebruik kan nemen. De vloer moet namelijk helemaal droog en uitgehard zijn.

vloerverwarming-matten.

Gratis offertes vergelijken

Kiezen voor elektrisch?

Elektrische vloerverwarming kent veel voordelen, het grootste voordeel is dat de installatie makkelijker is qua leggen dan de reguliere verwarming. Infrezen is bij de elektrische matten niet nodig. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen. Het kent een lange levensduur, heeft geen onderhoud nodig is eenvoudig te installeren en is geluidloos. Kijk voor het kijken eerst wel hoeveel vermogen de elektrische matten vragen. Het is namelijk goed mogelijk dat er voor de vloerverwarming een extra groep moet worden aangesloten.

Kosten

Wanneer u zelf elektrische vloerverwarming gaat aanleggen, dan hebt u in principe alleen de kosten voor de matten. Deze hebt u al voor een prijs van €200,-. Met één rol kunt u 1,5 m² voorzien van vloerverwarming. Wanneer u er zelf niet meer uit komt, kunt u altijd nog een specialist inschakelen. Wanneer u zelf niet in staat bent om vloerverwarming aan te leggen kunt u het beter in zijn geheel overlaten aan een specialist. Hierbij moet u dezelfde materiaal kosten rekenen, plus het uurloon van de verwarmingsmonteur die kan oplopen tot €40,- per uur.